Index Vakbarát Hírportál

Uniós biztos: Az uniós szerződések módosítására volna szükség

2022. június 9., csütörtök 08:12

Az Európai Bizottság vizsgálatot indít az Európai Parlament kezdeményezési jogára vonatkozó jelentésben részletezett általános jogi környezetet és értelmezést illetően, ugyanis ilyen jogosítvány létesítéséhez bizonyosan az uniós szerződések módosítására volna szükség – jelentette ki Maros Sefcovic, az Európai Bizottság intézményközi kapcsolatokért felelős tagja a szerdai strasbourgi ülésén.

Maros Sefcovic az Európai Parlament plenáris ülésének az Európai Parlament társjogalkotói szerepére vonatkozó jelentéstervezetről folytatott vitában hangsúlyozta, hogy az Európai Bizottság tudatában van annak, hogy az EP szempontjából nagyon fontos a kezdeményezési jog, ezért, ahogyan a múltban, úgy a jövőben is, a két intézmény szoros együttműködésre törekszik a jogalkotási kérdésekben.

Közölte, hogy az Európai Bizottság meglátása szerint az Európai Parlament kezdeményezési jogának biztosításához szükséges uniós szerződések módosítása az intézményi kompetenciák megfelelő értékelését kívánja, a döntés előtt pedig értékelni kell a jogi eljárás gyakorlati hatásait is.

Az uniós bizottság elkötelezett amellett, hogy fenntartsa a jó együttműködést az Európai Parlamenttel és szakbizottságaival a jogalkotási kérdésekben

– tette hozzá az uniós biztos.

Reagáltak a magyar képviselők

Trócsányi László, a Fidesz európai parlamenti képviselője a vitában elmondott felszólalásában arra hívta fel a figyelmet, hogy az Európai Parlament tagjainak közvetlen megválasztására hivatkozva, több jogot követelne magának, mint amennyit a tagállamok által elfogadott, jelenleg érvényes uniós szerződések biztosítanak számára.

„A szuverenitás hordozói a nemzeti parlamentek és nem az Európai Parlament. Ezért tévedés és hiba lenne párhuzamba állítani az európai és a nemzeti parlamenteket” – hangsúlyozta.

Ha az Európai Parlament általános jogalkotás kezdeményezési jogkört kapna, az az Európai Bizottság jogosítványait csorbítaná, valamint a tagállami érdekek csorbulását eredményezné. Ezzel az intézményi egyensúly megborulna, és ez szemben áll az érvényes uniós szerződések céljával és szellemiségével

– emelte ki a képviselő. Hozzátette: „A vonatkozó jelentéssel összefüggésben Trócsányi László feltette a kérdést: mit keres a jelentésben a magyarországi jogállamiság kérdése? A felesleges ideológiai viták helyett helyesebb lenne a valódi problémákra koncentrálni”.

Gyöngyösi Márton, a Jobbik európai parlamenti képviselője felszólalásában azt mondta, a közelmúlt geopolitikai fejleményei egyértelművé teszik, hogy változtatásra van szükség az Európai Parlament jogalkotási kezdeményezésekre vonatkozó jogát illetően.

Szerinte bizonyos vélemények szerint az EP javaslata a nemzeti szuverenitást veszélyezteti, ezzel szemben – mint mondta – a kezdeményezési jog nélküli gyenge uniós parlament, a zsarolható Európai Bizottság, valamint a nemzeti vétóknak kitett tanács lebéníthatják a jogalkotást. Van egyensúly az intézmények között, az EP kezdeményezési jogára vonatkozó jelentés ennek fenntartását biztosítja – tette hozzá a jobbikos politikus az MTI szerint.

Rovatok