Index Vakbarát Hírportál

Halálra ítéltek az oroszok két brit és egy marokkói férfit, mert az ukránok mellett harcoltak

2022. június 9., csütörtök 17:09

Az oroszbarát Donyecki Népköztársaságban halálra ítéltek két brit férfit és egy marokkói állampolgárt, akiket a mariupoli harcok közben fogtak el − közölte az orosz állami média.

Az orosz ellenőrzés alatt álló Donyecki Népköztársaság (DPR) legfelsőbb bírósága csütörtökön halálra ítélte Sean Pinner és Aiden Aslin brit állampolgárt, valamint a marokkói Szádun Brahimot, akiket azzal vádoltak, hogy az ukrán fegyveres csoportok zsoldosaként vettek részt a harcokban – közölte az orosz állami TASZSZ hírügynökség.

A bírói kamara elnöke megjegyezte, hogy valamennyi elítélt minden vádpontban bűnösnek vallotta magát. Az ítélet egyelőre nem jogerős, a három férfi egy hónapon belül fellebbezést nyújthat be.

A napokig tartó eljárást a megfigyelők „koholt vádak alapján indított kirakatpernek” nevezték, amelyet az orosz katonák ukránok elleni háborús bűnökért folyó pereinek mintájára indítottak − közölte a Guardian

A 28 éves newarki Aslint és a 48 éves watfordi Pinnert és Szádun Brahimot terrorizmus vádjával ítélték el. 

Mindkét brit férfi azt állította, hogy az ukrán tengerészgyalogságnál szolgált, így aktív szolgálatot teljesítő katona, akit a hadifoglyokra vonatkozó genfi egyezményeknek védenie kellene. Az orosz állami média azonban zsoldosként állította be a férfiakat, a bíróság pedig ennek a vádjával is ítélte el őket.

Az ítélethirdetést követően Aslin újságíróknak nyilatkozva azt mondta, hogy

reméltem, hogy az ítélet sokkal igazságosabb lesz, tekintetbe véve, hogy segítettem a nyomozást és megadtam magam a „Donyecki Népköztársaságnak”.

Bárcsak másképp történt volna, de végül úgyis Isten lesz az, aki megítél, ha eljön az ideje.

Valószínűleg kényszerítették őket, hogy bűnösnek vallják magukat

Szerdán a RIA Novosztyi orosz állami hírügynökség olyan felvételeket osztott meg, amelyeken a férfiak bűnösnek vallják magukat az ellenük felhozott vádakban, amelyek között terrorizmus, bűnszervezetben való részvétel, valamint államrend erőszakos megdöntésének kísérlete is szerepel.

Feltételezések szerint Oroszország az eljárást arra használja, hogy nyomást gyakoroljon az Egyesült Királyságra, és fogolycserét kérjen olyan orosz katonákért, akiket gyilkosságért és más háborús bűnökért elítéltek az orosz ukrajnai invázió során. Oroszországban jelenleg moratórium van a halálbüntetésre, az orosz fennhatóság alatt álló kelet-ukrajnai „népköztársaságokra” azonban ez nem vonatkozik.

A hét elején Aslin családja közleményben közölte, hogy Aslin közel négy éve szolgál az ukrán tengerészgyalogságnál, és „a Kreml propagandájával ellentétben nem önkéntes, zsoldos vagy kém”. 

A Guardian tudósítója, Andrew Roth beszámolt arról, hogy Aslint valóban lefotózták, amint esküt tesz, hogy csatlakozzon az ukrán hadsereghez.

A család azzal is vádolta Oroszországot, hogy megsértette a genfi egyezményeket, amikor nyilvánosságra hozott egy videót, amelyen Aslin „kényszerből beszél, és láthatóan fizikai sérülések vannak rajta”.

A brit kormány is megszólalt az ügyben

A brit miniszterelnöki hivatal közölte, hogy együttműködik az ukrán hatóságokkal a férfiak szabadon bocsátása érdekében.

Hadifoglyokat nem szabad politikai célokra használni. A Genfi Egyezmény értelmében a hadifoglyokat nem lehet hadi cselekményekben való részvétel miatt büntetőeljárás alá vonni

− közölte a miniszterelnöki hivatal szóvivője.

Liz Truss, az Egyesült Királyság külügyminisztere a Twitteren ítélte el az eljárást.

Ezek az emberek hadifoglyok. Ennek az ítéletnek egyáltalán nincs semmi legitimitása. Mindenben a családjuk mellett vagyunk, és minden lehetségeset megteszünk, amivel segíteni tudunk nekik

− fogalmazott. 

Robert Jenrick volt lakhatási miniszter, Newark körzetének képviselője, ahová Aslin lakheje is tartozik úgy nyilatkozott, hogy 

ez a gusztustalan szovjet stílusú per is csak Putyin rezsimjének züllöttségét mutatja. 

(Borítókép: Kay Nietfeld / picture alliance / Getty Images)

Rovatok