Index Vakbarát Hírportál

Szorosabbra fűzné viszonyát az Egyesült Államok és Brazília

2022. június 10., péntek 12:26

Először találkozott Los Angelesben helyi idő szerint csütörtökön az Amerikai Államok Szervezetének (AÁSZ) csúcstalálkozóján Jair Bolsonaro jobboldali brazil államfő és Joe Biden amerikai elnök.

A brazil elnök a találkozó alkalmával azt mondta, hogy szorosabbra kellene fűzni a két ország kapcsolatát, miután ideológiai okokból az elmúlt időszakban a brazil és az amerikai kormány eltávolodott egymástól.

Óriási érdekünk, hogy egyre közelebb és közelebb kerüljünk az Egyesült Államokhoz

– jelentette ki újságírók előtt Bolsonaro.

A Fehér Ház közleményt adott ki, melyben azt írták, hogy a két elnök megállapodott abban, hogy együttműködnek az Amazonas-vidéki erdőirtások megfékezésében.

Bolsonaro arról is beszélt, hogy az Egyesült Államok és Brazília együtt kell működjön az orosz–ukrán konfliktus megoldásán. A fehér házi közlemény erről mindössze annyit tudat, hogy a két ország szorosan együttműködik a kérdésben az ENSZ Biztonsági Tanácsában.

A Biden-kormányzat célja egyrészt az, hogy helyreállítsa a Donald Trump elnöksége alatt megromlott kapcsolatokat a latin-amerikai országokkal, másrészt elejét vegye Kína térnyerésének a térségben – írja a Reuters. A brazil elnök egyébként Trump támogatója, még e hét kedden is dicsérte a volt elnököt, Biden megválasztását pedig gyanúsnak nevezte.

Bevándorlási kérdések

A bevándorlás kiemelt helyet kapott a Los Angeles-i csúcstalálkozón, azonban Mexikó és más dél-amerikai országok vezetőinek távolmaradása – akik sok migránst küldenek északra – kérdéseket vetett fel az előrelépés kapcsán.

A Biden-kormány nem hívta meg a csúcstalálkozóra Kubát, Venezuelát és Nicaraguát, arra hivatkozva, hogy nem demokratikus országok, erre válaszul több latin-amerikai ország is bojkottálja a csúcstalálkozót.

(Borítókép: Jair Bolsonaro brazil [b] és Joe Biden amerikai elnök kétoldalú megbeszélést folytat az Amerikai Államok Szervezete [AÁSZ] csúcstalálkozóján Los Angelesben 2022. június 9-én. Fotó: MTI/AP/Evan Vucci)

Rovatok