Index Vakbarát Hírportál

Az EU soha nem volt még ilyen közel a kriptopiac szabályozását érintő megállapodásokhoz

2022. június 10., péntek 22:01

Az Európai Uniót egyetlen hajszál választja el attól, hogy megállapodjon a kriptopénzekre irányuló legfontosabb szabályozásokról, amelyek a 27 tagállam mindegyikére egyformán vonatkoznának.

Franciaország, az Európai Unió soros elnöke és az Európai Parlament is optimistán tekint a kriptovaluta-piaci csomag elfogadását gátló kérdések tisztázásra (Markets in Crypto-Assets – MiCA), és reményeik szerint még ebben a hónapban megállapodásra tudnak jutni. A tárgyaló felek várhatóan június 14-én és június 30-án találkoznak.

Az először 2020-ban bemutatott MiCA elegendő teret biztosítana az európai szabályozóknak ahhoz, hogy a kriptopiac felügyeletének élére álljanak, és ennek segítségével egységes szabályokat alkossanak a 17 billió dolláros gazdaságban. Az olyan kérdések megoldása, mint a befektetővédelem és a kriptopénzek pénzügyi stabilitásra gyakorolt hatása, a TerraUSD múlt havi összeomlása után még égetőbbé váltak.

Az emberek szerint a parlament a kriptovaluták környezeti hatásainak figyelembe vételét is szorgalmazza a jogszabály alkotás során. Erre azért van szükség, mert mind a bitcoin-bányászat, mind pedig a tranzakciók feldolgozása hatalmas számítástechnikai teljesítményre támaszkodik, amihez viszont monumentális mennyiségű energia kell. 

Rovatok