Index Vakbarát Hírportál

Jövőre már kétmillió forintnyi segéllyel is támogathatják a dubaji álláskeresőket

2022. június 10., péntek 20:24

A koronavírus-járvány következtében világszerte a figyelem központjába került a létbiztonság kérdése. Az Egyesült Arab Emírségek májusban bevezetett egy gyökeresen új társadalombiztosítási rendszert, amely a köz- és magánszférában dolgozókat védi. Az új törvény 2023 elején lép életbe.

Az új társadalombiztosítási rendszer által nyújtott előnyöket minden dolgozó élvezheti az Emírségekben, akár állampolgár, akár külföldi munkavállaló és az is érdektelen, hogy milyen pozíciót tölt be. A reform most először biztonságos szociális hálót nyújt azoknak is, akik veszélyes munkákat végeznek – írja az Euronews.

A munkanélküli segélyt a két és félszeresére emelik, és a munkakeresés idejére mindenki jogosult lesz az utolsó fizetésének 60 százalékára.

A legmagasabb kifizethető összeg 5000 euró, vagyis majdnem 2 millió forint.

A segélyt online lehet igényelni néhány egyszerű adatlap kitöltésével.

Nem a munkanélküli segély az egyetlen, amelyet megreformáltak az országban. Az új támogatás mellett a bevándorlási és munkavállalási szabályokat is modernizálták, így a külföldiek is biztonságban érezhetik magukat és jövőjüket. Ahhoz ugyanis, hogy valaki beutazzon és Dubajban maradjon, szüksége van egy letelepedési vízumra, aminek előfeltétele a munkavállalás. A jelenlegi szabályok szerint ha egy külföldi elveszíti a munkahelyét, akkor mindössze néhány hónapja van újra munkába állni, mielőtt kitoloncolják. 

Az új reformok nemcsak bevonzani próbálják a tehetségeket, hanem meg is szeretnék tartani őket. Az Emírségek vezetői abban bíznak, hogy a segélyrendszer növelni fogja a versenyt a munkaerőpiacon és megbízható hálót feszít a dolgozók és a munkaadók alá – remények szerint hosszú távon. 

Rovatok