Index Vakbarát Hírportál

Tovább ömlik a méreg a Sajóba, már meg sem közelíthető a szennycsatorna

2022. június 10., péntek 14:22

Egyelőre hiábavaló Orosz Örs Nyitra megyei képviselő és környezetvédő társai látványos kampánya, a mérgezett szennyvíz továbbra is ömlik a Sajóba a felvidéki Alsósajó község térségében található Siderit vasércbányából, annak ellenére hogy immár két hete múlt, hogy a szlovák kormány megígérte az intézkedést. Ám összesen annyi történt, hogy sorompóval tették megközelíthetetlenné a kifolyót…

Orosz Örs Nyitra megyei képviselő, az Egyesült Magyar Párt, az Összefogás tagja pénteken újabb videóval jelentkezett, amellyel a Sajó folyót érintő környezeti katasztrófára hívja fel a figyelmet. 

Mint ismeretes, idestova 107. napja ömlik az arzénnal is dúsított szennyvíz a Sajóba az alsósajói Siderit vasércbánya tárójából. A folyó élővilága legalább húsz kilométeren teljesen kipusztult, ahogy arról az Index helyszíni riportban számolt be. 

Orosz Örs pénteken újból ellátogatott a vízkiömléshez, hogy megnézze, mi történt azóta, hogy a szlovák kormány két hete megígérte az azonnali cselekvést. Ám ahelyett hogy a problémát orvosolták volna – hiszen ígéretet tettek arra, hogy elterelik a felszíni vizeket az elhagyott bányától –, mindössze annyi történt, hogy állítólag megbíztak egy céget a munkálatokkal. Valójában azonban a táró kifolyója, ahonnan a mérgek a Sajóba ömlenek, mára megközelíthetetlenné vált, hiszen egy sorompóval elzárta a cég az oda vezető utat. Íme a drámai videó:

 A kifolyót nem tudtuk megközelíteni, de követtük a Sajót, és azt tapasztaltuk, hogy Alsósajónál, Rozsnyónál és Gombaszögnél ugyanolyan vörös, szennyezett és büdös a folyó, mint azelőtt volt. Azaz nem történt semmi.

(Borítókép: Kaszás Tamás / Index)

Rovatok