Index Vakbarát Hírportál

Újabb ország tagfelvételét sürgeti az EU-nál a német kancellár

2022. június 11., szombat 13:55

Azonnal meg kellene kezdeni az Európai Uniónak a csatlakozási tárgyalásokat Észak-Macedóniával a német kancellár szerint. Olaf Scholz nemrég kijelentette, hogy a nyugat-balkáni ország a tárgyalások megkezdéséhez szükséges valamennyi feltételt teljesítette.

Az Észak-Macedóniával való csatlakozási tárgyalások azonnali megkezdésére szólította fel az Európai Uniót szkopjei látogatásakor Olaf Scholz német kancellár – adta hírül az MTI.

A szociáldemokrata politikus Dimitar Kovacsevszki észak-macedón kormányfővel is tárgyalt, majd kijelentette: el kell kezdeni a két évvel ezelőtt megígért csatlakozási tárgyalásokat, amiért ígérete szerint ő maga „keményen” dolgozik.

Olaf Scholz elmondta, hogy Németország komolyan gondolja a nyugat-balkáni országok integrációjának kérdését. Fokozottan igaz ez Észak-Macedóniára, amely teljesítette a csatlakozási tárgyalások megkezdéséhez szükséges valamennyi feltételt – tette hozzá.

Észak-Macedónia 17 éve tagjelölt. 2020 júliusában az Európai Bizottság már zöld jelzést adott a tárgyalások megkezdéséhez, de Bulgária történelmi, nyelvi és kisebbségi jogi viták miatt blokkolja ezt.

A Nyugat-Balkán országai közül Szerbia, Montenegró és Albánia is megkapta már a tagjelölti státust, de felvételük folyamata az elmúlt években elakadt, mert sok tagország megkérdőjelezte a bővítés szükségességét.

Rovatok