Index Vakbarát Hírportál

Joe Biden: Nem olyan könnyű felkapni egy puskát és kiloccsantani valakinek az agyát

2022. június 11., szombat 15:17

A fegyvertartást és -eladást szabályozó amerikai jogszabályok szigorítását kezdeményező Joe Biden is rendelkezik lőfegyverrel. Erről a Demokrata Párt pénteki adománygyűjtésén beszélt Los Angelesben. Az amerikai elnök szerint nevetséges a republikánusok azon javaslata, hogy fegyvert kellene adni a tanárok kezébe.

Joe Biden amerikai elnök a Demokrata Párt pénteki adománygyűjtésén kijelentette, hogy ő is rendelkezik lőfegyverekkel, ezzel visszautasítva azokat a kritikákat, amelyeket az után kapott, hogy a fegyvertartási törvények szigorítására szólította fel a Kongresszust – írja a Bloomberg.

Én is fegyvertulajdonos vagyok. Két sörétes vadászpuskám van

– mondta Joe Biden az adományozóknak Los Angelesben. Majd hozzátette, ezalatt azt érti, hogy az alkotmány második kiegészítése nem abszolútum.

Átfogó szabályzatot fogadtak el

Az amerikai képviselőház a héten átfogó jogszabályt fogadott el, amely megtiltotta a félautomata fegyverek 21 éven aluliak számára történő értékesítését, valamint betiltotta a nagy kapacitású tárakat. Továbbá egy másik intézkedést is jóváhagyott, amely lehetővé teszi a fegyverek ideiglenes elvételét a veszélyesnek ítélt személyektől.

Az elnök nevetségesnek nevezte a republikánusok javaslatát, miszerint a tanárokat és az iskolai személyzet tagjait is fel kellene fegyverezni, hogy elkerüljék az iskolai lövöldözéseket. 

Az ötlet, amit adunk, az, hogy a fegyverbiztonságot úgy oldjuk meg, hogy fegyvert adunk a tanárok kezébe? Megvan az oka annak, hogy a hadseregnek is sokáig tart kiképezni a katonákat. Nem könnyű felkapni egy puskát vagy fegyvert és kiloccsantani valakinek az agyát

– tette hozzá az amerikai elnök.

Az ABC News szerint Joe Biden 2013-ban alelnökként a fegyverbiztonsági intézkedések kidolgozásakor elmondta, hogy egy 20 és egy 12 kaliberes vadászpuskája van.

Megszaporodtak a fegyveres támadások

Az Egyesült Államokban több súlyos fegyveres ámokfutást követtek el az elmúlt hetekben. A texasi iskolai vérontásban 19 általános iskolás gyermek és két tanár vesztette életét. Egy héttel azt megelőzően egy buffalói élelmiszerüzletben nyitott tüzet egy 18 éves fiú, tíz halottat hagyva maga után.

Később pedig Oklahomában egy kórházban négy embert ölt meg egy fegyveres. Legutóbb Marylandben történt több áldozatot követelő lövöldözés, amelyben legalább hárman meghaltak, és egy rendőr megsebesült a gyanúsított üldözése közben.

Rovatok