Index Vakbarát Hírportál

Virágvasárnap meggyilkolt nővéreket avattak boldoggá Lengyelországban

2022. június 11., szombat 15:46

Wrocław szombaton először vált boldoggá avatási szertartás színhelyévé. A Szent Erzsébet Nővérek Kongregációjának tíz tagját a Vörös Hadsereg katonái gyilkolták meg Alsó-Szilézia, illetve Csehország területén.

Marcello Semeraro bíboros, pápai legátus a wrocławi székesegyházban megtartott szertartáson elmondott homíliájában kitért az ukrajnai háborúra, és kiemelte: Paschalis Jahn nővér, valamint kilenc rendtársa mártíromsága a jelenlegi európai helyzetre emlékezteti őt.

Látván az erőszak, a kegyetlenség és az alaptalan gyűlölet jeleneteit, vágyakozunk a szeretet gesztusai által megvalósítható béke és a harmónia építésére

– mondta a bíboros.

Az avatási szentmisén körmenetben ereklyeként vitték azt a liturgikus kelyhet, amely a kongregációnak az alsó-sziléziai Nysában 1842-ben megalapított első rendházából származik. A nysai rendházban 1945 virágvasárnapján három nővért gyilkoltak meg a most boldoggá avatottak közül.

A liturgikus edényen lövések nyomai láthatók. A szovjet katonák, betörve a rendházba, először megszentségtelenítették annak kápolnáját, a kelyhet étkezéshez használták, majd átlőtték. A meggyilkolt nővérek a tanúvallomások szerint a rendház lakóinak tisztaságát védve haltak mártírhalált.

A tíz apáca boldoggá avatása azon civil nők és apácák – köztük több mint ezer Erzsébet-nővér – tragikus sorsára is emlékeztet, akiket a szovjet katonák a térségben 1945-ben meggyilkoltak. A második világháború lengyel egyházi mártírjainak első, 108 fős csoportját II. János Pál pápa avatta boldoggá Varsóban egy lengyelországi zarándoklata keretében 1999-ben – írja az MTI.

Rovatok