Index Vakbarát Hírportál

Mutatjuk, milyen sikereket és kudarcokat könyvelhetett el eddig Vlagyimir Putyin

2022. június 12., vasárnap 21:14

Az orosz–ukrán háború már 109 napja zajlik, ennek kapcsán érdemes megvizsgálni, milyen sikereket és kudarcokat könyvelhetett el Vlagyimir Putyin.

Az hamar kiderült, hogy az oroszok nem tudják gyorsan elfoglalni a kiszemelt területeket, az inváziós egységek most a Donbászt igyekeznek az irányításuk alá vonni – habár Volodimir Zelenszkij ukrán elnök azt mondta, kitartanak, nem lehet a védőket megtörni.

Zelenszkij arról is beszélt, hogy senki sem tudja, meddig tart még a háború, ugyanakkor büszkeséggel tölti el, hogy feltartóztatták az Oroszországgal határos Donbász régióban az oroszok előrenyomulását.

A donyecki régióban az ellenség a fő erőket Szeverodonyeck és Bahmut felé összpontosítja. Liman irányában az ellenség folytatta egységeink ágyúzását. Az oroszok teljes ellenőrzést kívánnak gyakorolni Szeverodonyeck városa felett, ezért folyamatosan támadják

– közölte az Ukrán Fegyveres Erők vezérkara, írja az UNIAN hírügynökség.

A vezérkar beszámolt arról is, hogy Bahmut irányában a megszállók támadó hadműveleteket hajtottak végre Vrubovka település fedezésére, de nem jártak sikerrel. Amikor Orekovo-Zolote irányában megpróbálták folytatni a rohamműveleteket az oroszok, az ukrán haderő ellentámadásba lendült, ami visszavonulásra késztette a katonákat.

Avdijivka, Novopavlovszk és Zaporozzsje esetében az ellenség szisztematikusan tűz alatt tartja csapatainkat, így megakadályozva az ellentámadások lehetőségét és az átcsoportosítást

– olvasható a jelentésben, amelyben arról is írnak, hogy Juzsnyobugszkijnál a megszállók folyamatosan lekötik a védők figyelmét az állandó ágyúzással. Az ellenség tűzkárokat okozott Oszokorovka, Trudoljubovka, Sirokoje, Dobrjanka és Blagodatnoje települések területén.

A brit védelmi hírszerzés pedig térképet közölt a háború jelenlegi állapotáról, arról, hogy az oroszok hol támadnak, merre állomásoznak a csapataik. A piros színű területek felett már az oroszok gyakorolják az ellenőrzést, a piros nyíl az orosz, a kék pedig az ukrán csapatok valószínűsíthető előrenyomulását mutatja.

Latest Defence Intelligence Map Ukraine ** - Sun 12 Jun 2022 pic.twitter.com/Ff1XFhjMck

— UK Defence in Dublin (@UKDefenceDublin) June 12, 2022

Az UNIAN korábban arról írt, hogy az ukrán katonák sikeresen visszavertek több ellenséges támadást a szlavjanszki járásban. Az ukrán vezérkar megjegyezte, hogy a megszállók a polgári infrastruktúrát is támadják.

(Borítókép: Egy bérház maradványai Borodjankában 2022. április 9-én. Fotó: Madeleine Kelly / SOPA Images / LightRocket / Getty Images)

Rovatok