Index Vakbarát Hírportál

Eljött, amire mindenki várt: már az Amazon is drónokkal szállítja ki csomagjait

2022. június 13., hétfő 21:02

Hétfőn az Amazon bejelentette, hogy hosszas ígérgetés után végre drónokkal is fognak szállítani. Az első szerencsés ügyfelek a kaliforniai Lockeford megrendelői lesznek, akik elsőként élvezhetik a Prime Air szállítást.

A Today Show-n a vállalat azt mondta, hogy az 5 fontnál olcsóbb csomagokat tervezik drónnal kézbesíteni, ami így egy órán belül a megrendelőnél lesz. A drónok nagyjából egy 24 kilométerre lévő gyárból szállítják majd az árukat.

A drónok – amelyek képesek azonosítani és kikerülni a repülési útvonalukba eső dolgokat – a megrendelők hátsó udvarában fogják biztonságos magasságból leengedni a csomagokat

 – írja a cég bejegyzése.

A Szövetségi Repülésügyi Hatóság (FAA) egyelőre nem reagált a bejelentésre vonatkozó megkeresésekre.

Hosszú volt az út az Amazon számára, mire elérték, hogy drónokkal tudjanak csomagokat, élelmiszereket és egyéb apróságokat szállítani, főként az FAA szigorú szabályozásai miatt – írja a Politico.

Ahhoz, hogy egy drónt kereskedelmi céllal üzemeltethessenek, a vállalatoknak speciális tanúsítványt kell szerezniük. Ez egy ötfázisú engedélyezési folyamat, amely részben lehetővé teszi, hogy a kis drónok a vizuális látótávolságon kívül, azaz a normál látótávolságon túl, „térítés ellenében” szállítsanak csomagokat. Ugyanez a folyamat vonatkozik a különböző repülési műveletek tanúsítására, amelyek a kereskedelmi repülőgépek által használt légtér szintje alá esnek.

Jeff Bezos 2015-ben álmodta meg a drónos kiszállítás ötletét, az FAA azonban csak 2020-ban adta meg az Amazon számára a drónok szállítási szolgáltatásokra vonatkozó engedélyét, így az Alphabet Inc. és a United Parcel Service (UPS) után a harmadik cég, amely drónokkal is kézbesíthet csomagokat.

Az FAA végül márciusban enyhült meg és lazított a látótávolságon kívül eső drónhasználati szabályain.

Az FAA adatai szerint az elmúlt évben nyolc különböző drón lezuhanásáról számolt be az Amazon, köztük egy olyanról, amely bozóttüzet okozott Oregon keleti részén.

(Borítókép: Egy Amazon-csomagot tartó drón lebeg az Amazon logisztikai központja előtt Lipcsében 2014. október 28-án. Fotó: Peter Endig / picture alliance / Getty Images)

Rovatok