Index Vakbarát Hírportál

Betiltottak egy filmet az Egyesült Arab Emírségekben, mert két nő csókolózik benne

2022. június 13., hétfő 21:48

Az Egyesült Arab Emírségek hétfőn bejelentette, hogy betiltotta a Pixar amerikai számítógépes animációs filmstúdió Lightyear című filmjét, amelyben két nő csókolózik.

Az Egyesült Arab Emírségekben június 16-ra tervezték a Lightyear bemutatóját. A tiltás után azonban az ország egyetlen mozijában sem vetíthetik, mert megsérti az országban érvényes, médiatartalmakkal kapcsolatos normákat – közölte Twitter-oldalán a Médiaszabályozási Iroda.

A kulturális és ifjúsági minisztérium fennhatósága alá tartozó hivatal szerint minden filmet ellenőriznek a nyilvános bemutatás előtt, hogy garantálják: a sugárzott tartalom megfelel az életkor szerinti besorolásnak.

A tiltást hat hónappal azután közölték, hogy az Egyesült Arab Emírségek bejelentette, a jövőben nem cenzúrázzák a moziban vetítendő filmeket, csak korhatár szerint sorolják be őket.

A The Washington Post című amerikai napilap információi szerint a filmet várhatóan Malajziában is betiltják. A lap emlékeztet arra, hogy a csókolózó jelenetet korábban az Egyesült Államokban is kivágták, miután Ron DeSantis, Florida republikánus kormányzója március végén törvényt írt alá, amely megtiltja gyermekek szexuális orientációra és nemi identitásra vonatkozó „instruálását”. A filmet gyártó Pixar dolgozóinak tiltakozása miatt azonban a kivágott jelenetet visszaállították.

Rovatok