Index Vakbarát Hírportál

Az ENSZ közgyűlésének elnöke szerint megválasztása lehetőséget jelent Magyarország számára

2022. június 13., hétfő 14:13

Kőrösi Csabát, a 64 éves diplomatát a napokban választották az ENSZ szeptemberben kezdődő közgyűlésének elnökévé. Megválasztását azonban nem személyes ambícióként, hanem lehetőségként látja Magyarország és Európa számára.

Megválasztása azt jelenti, hogy a tagállamok bíznak abban, Magyarország tud olyasmit nyújtani, amire szükség van a mai világban – mondta Kőrösi Csaba, az ENSZ közgyűlésének elnöke a Magyar Nemzetnek adott interjújában.

Személy szerint ez nekem is óriási kihívást jelent. Egy diplomatát nem érhet nagyobb megtiszteltetés, mint hogy az ENSZ legfelső fórumának első embere lehet — ez ugyanis a protokollsorrend. De a megválasztásomat nem személyes ambícióként fogom fel, hanem lehetőségként Magyarország és Európa számára

– fogalmazott.

Kőrösi Csaba úgy látja, az uniós tagállamok jónak tartják, hogy ezúttal egy uniós tagállam adhat elnököt a közgyűlésnek. A megválasztása előtti konzultációkban arra számított, hogy kap majd olyan kérdéseket és észrevételeket, amelyek kételyeket fogalmaznak meg és visszautalnak azokra a vitákra, amelyeket Magyarország nap mint nap vív az Európai Unióban, azonban azt tapasztalta, hogy az uniós országok nem szeretnék az elnökválasztási folyamatra rávetíteni a megoldatlan brüsszeli vitákat.

Úgy véli, a közgyűlés elnökeként nem az lesz a feladata, hogy nemzeti programot valósítson meg, hanem megfelelő tárgyalásvezetéssel olyan ügyeket terelhet megfelelő irányba, mint a víz, az élelmiszer- és a kiberbiztonság, a kisebbségi jogok és nyelvhasználat, amelyek Magyarországnak is csak jók lehetnek.

Legalább negyven éve nem találta magát szembe a világ olyan súlyos válsághalmazzal, mint jelenleg. Egymást erősítő válságok soráról van szó. Korábban azt hittük például, talán meg tudjuk oldani az éhezés problémáját. Jelenleg viszont ott tartunk, hogy néhány héten belül 43 országban 49 millió embert fenyeget éhínség

– mondta a közgyűlés elnöke a lapnak. Majd hozzátette, teljesen irreális lenne ennyi idő alatt megszüntetni olyan problémákat, amelyek hosszú évtizedek alatt halmozódtak fel, azonban megpróbálja majd befolyásolni az ENSZ tanácskozásainak, a döntések előkészítésének szellemét, a néha nagyon feszült légkört különböző „hídépítő” technikákkal szeretné oldani.

(Borítókép: Az ENSZ által közreadott képen Kőrösi Csaba a Köztársasági Elnöki Hivatal környezeti fenntarthatósági igazgatóságának vezetője a sajtó képviselőinek nyilatkozik miután az ENSZ Közgyűlése közfelkiáltással megválasztotta a 77. ülésszak elnökének a világszervezet New York-i székházában 2022. június 7-én. Fotó: MTI/AP/Manuel Elías)

Rovatok