Index Vakbarát Hírportál

Újabb országban tűnt fel a majomhimlő

2022. június 13., hétfő 13:35

A venezuelai kormány bejelentette, hogy a dél-amerikai országban is megjelent a majomhimlő.

A betegséget egy férfi hurcolta be, aki Madridból érkezett.

A fertőzöttet azonnal elkülönítették, elvégezték a megfelelő vizsgálatokat, és mintákat vettek, amelyek pozitív eredményt mutattak

– áll a minisztérium közleményében. A kormány nem közölte a férfi életkorát. Argentína volt az első latin-amerikai ország, ahol bizonyítottan felbukkant a majomhimlő, írja a Global News.

Mi is az a majomhimlő?

A majomhimlő egy állati eredetű vírusfertőzés, amely a rettegett fekete himlőhöz hasonló bőrkiütést okoz. Emberről emberre terjedése viszonylag ritka, de a két betegség pusztán klinikai tünetek alapján történő megkülönböztetése nehézkes lehet. A majomhimlővírus ezért felmerül a bioterrorizmus lehetséges fegyverei között. A majomhimlő által okozott halálos fertőzés ritkább ugyan a fekete himlőnél, de korántsem elhanyagolható.

Mindent, amit eddig tudunk a majomhimlőről, ebben a cikkünkben gyűjtöttünk össze. Arról, hogy Magyarországon egy 38 éves férfinál azonosították először a betegséget, itt írtunk. Müller Cecília országos tiszti főorvos azóta elmondta: tárgyakkal is elkapható a majomhimlő, szükséges lesz a karantén – erről itt olvashat.

Rovatok