Index Vakbarát Hírportál

Csúszásnak indultak az olajárak

2022. június 13., hétfő 12:31

Több mint 2 dollárral csökkentek az olajárak hétfőn, mivel a pekingi Covid–19-esetek kiújulása elfojtotta a kínai üzemanyag-kereslet gyors fellendüléséhez fűzött reményeket. Ráadásul a globális inflációval és gazdasági növekedéssel kapcsolatos aggodalmak tovább gerjesztették a negatív hangulatot a piacon, írja a Reuters.

Az itthon iránymutatónak számító Brent nyersolaj hordónkénti ára 2,06 dollárral, míg az amerikai West Texas Intermediate nyersolaj ára 2,13 dollárral csökkent hordónként hétfő reggel. Egyelőre nem tudni, hogy ez milyen hatással lesz a hazai üzemanyagárakra.

Az árak azután kezdtek enyhe zuhanásba, hogy kínai tisztviselők vasárnap arra figyelmeztettek, Pekingben újra felütheti fejét a járvány, ezért szerdáig tömeges tesztelést terveznek végrehajtani a fővárosban.

A globális pénzügyi piacokat a további kamatemelésekkel kapcsolatos aggodalmak is befolyásolják, miután pénteken meredeken emelkedtek az amerikai inflációs adatok.

Az olajtermelők és a finomítók teljes gőzzel dolgoznak a nyári csúcskereslet kielégítése érdekében, miközben a kereskedők szorosan figyelik a líbiai, norvégiai és dél-koreai munkaügyi viták esetleges hatását az olajexportra és a fogyasztásra, közölte a Reuters.

A nyugati kínálat növelése érdekében Szaúd-Arábia, a világ legnagyobb exportőre júliusban Kínából Európába tervezi átirányítani a nyersolaj egy részét – közölték kereskedők.

Rovatok