Index Vakbarát Hírportál

A magyar–ukrán villamosenergia-kereskedelem lehetőségeiről tárgyalt a MEKH

2022. június 14., kedd 11:04

A magyar–ukrán határon történő villamosenergia-kereskedés szabályozásának kritériumairól és az ehhez szükséges szabályok egyeztetéséről tárgyalt Ságvári Pál, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) elnökhelyettese az ukrán Nemzeti Energia és Közműszabályozási Bizottság (NEURC) megbízottjaival.

A magyar–ukrán határon történő villamosenergia-kereskedés szabályozás előfeltevéseiről és az ehhez szükséges szabályok egyeztetéséről tárgyalt Ságvári Pál, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) elnökhelyettese az ukrán Nemzeti Energia és Közműszabályozási Bizottság (NEURC) megbízottjaival – írja a MTI. 

A hivatal keddi közleményében arra hívta fel a figyelmet, hogy a tárgyalás azért is különösen fontos, mert még nincs kereskedelmi áramlás a két ország között. Ez annak ellenére sincs így, hogy a korábbi években jelentős villamosenergia-import érkezett Ukrajnából Magyarországra. A MEKH kiemelte: nélkülözhetetlen lépés volt a tárgyalások megkezdése, amely átlátható lehetőséget teremt a kereskedés beindítására. 

A két ország képviselői között nincs vita abban, hogy a szabályok kialakítása és elfogadása során elengedhetetlen az európai uniós határokon már bevezetett és sikeresen alkalmazott szabályozás minél nagyobb mértékű átvétele az ukrán–magyar határszéken is. Ilyenek például: a hosszú távú kapacitásfelosztásra vonatkozó uniós bizottsági iránymutatás, valamint az európai harmonizált felosztási szabályzat alkalmazása. 

A modern kapacitásfelosztási eljárások pozitívuma a világos és átlátható feltételek mellett az adminisztrációs terhek csökkentése, amely lehetővé teszi a piaci szereplők számára, hogy versenyezzenek a határkeresztező átviteli kapacitásjogok beszerzéséért.

„Az európai uniós üzemi és kereskedelmi szabályzatok bevezetése pozitív eredményekhez vezetett Magyarország uniós határain, ezért erre törekszünk a magyar–ukrán határmetszék esetében is” – nyomatékosította Ságvári Pál, a MEKH elnökhelyettese. Hozzátette: „Lépéseket kell tennünk annak érdekében, hogy a piaci szereplők hatékonyan és átlátható feltételek mellett vehessenek részt a kapacitások felosztására meghirdetett aukciókon.”

(Borítókép: A Mátrai Erőmű Visontán 2016. július 27-én. Fotó: Stiller Ákos / Bloomberg / Getty Images)

Rovatok