Index Vakbarát Hírportál

Több száz kispingvin halt éhen Új-Zélandon

2022. június 14., kedd 11:15

Május eleje óta több száz döglött kék pingvint mosott partra a tenger Új-Zélandon, amelyeknek a halálát a kutatók szerint az okozta, hogy éhen haltak.

A kék pingvinek (vagy más néven törpe pingvinek) a világ legkisebb pingvinjei és veszélyeztetett, csökkenő egyedszámú fajnak minősülnek. Az utóbbi időben több alkalommal is rengeteg döglött példányt mosott partra a tenger különböző partszakaszokon: a helyszínen dolgozó kutatók szerint május eleje óta több mint 500 döglött példányról már biztosan tudnak, de azt sem tartják elképzelhetetlennek, hogy az elpusztult állatok száma az ezerhez közelíthet (sok egyedet ugyanis a helyiek úgy temethetnek el, hogy nem értesítik erről a helyi szervezeteket). 

Eleinte a helyiek is csak találgatták a közösségi médiában, hogy mi okozhatja a pingvinek halálát. Később a szakértők megvizsgáltak néhány tetemet, elsősorban arra gyanakodva, hogy valamilyen új fertőzés vagy a tengerbe jutott méreganyag okozhatja az állatok pusztulását.

Ehhez képest kiderült, hogy a pingvinek minden valószínűség szerint egyszerűen éhen haltak.

A kutatók ugyanis nem találták fertőzés vagy méreganyag nyomát, azt viszont észrevették, hogy az összes állat rendkívül alultáplált volt. A pingvinnek normál esetben 800 és 1000 gramm közti súllyal kellene rendelkeznie, ehhez képest az elhullott egyedeken ennek a súlynak alig a fele volt csak. A testükön lévő zsírt teljesen elégették, és izmuk is csak alig maradt, ennek következtében pedig már nem tudtak alámerülni a vízbe halászni, vagy egyszerűen kihűltek a zsírtakarójuk eltűnése miatt. 

A szakértők szerint a tömeges éhen pusztulást az okozhatta, hogy a kis méretű halak – amelyekkel ezek a pingvinek táplálkozni tudnak – most többségében más vizekre úsztak át, és ezáltal nem jutott táplálék a pingvineknek. Emögött a klímaváltozás, a hőmérséklet emelkedése állhat, vagyis az, hogy a pingvinek élőhelyén túl meleggé vált a víz hőmérséklete e halfajok számára (ráadásul a kék pingvinek legfeljebb 20-30 méteres mélységben tudnak merülni, ami szintén korlátozza a halászati lehetőségeiket). 

Rovatok