Index Vakbarát Hírportál

Brüsszel ultimátumot ad az Egyesült Királyságnak

2022. június 15., szerda 17:16

Az EU két hónapos határidőt adott Nagy-Britanniának a jogi válaszadásra, reagált Boris Johnson tervére, amivel felrúgja az észak-írországi jegyzőkönyvet és törvénytelenül jár el.

Maros Sefcovic, az Európai Bizottság alelnöke szerint az Észak-Írország Brexit utáni kereskedelmi megállapodásait szabályozó jegyzőkönyv egyes részeit felülíró brit jogszabály törvénytelen.

A bizottság megerősítette, hogy Brüsszel újraindítja az Egyesült Királysággal szemben a 2020-ban elfogadott uniós kilépési szerződés megsértése miatt szeptemberben felfüggesztett jogi eljárást.

Kereskedelmi háború fenyeget

„Ha az Egyesült Királyság két hónapon belül nem válaszol, bíróság elé vihetjük őket” – közölte az Európai Bizottság alelnöke. Hozzátette, Brüsszel két új kötelezettségszegési eljárást is indít az Egyesült Királyság ellen, de emellett egy naprakész megoldást kínál a patthelyzetre.

Ne legyenek kétségeink: sem jogi, sem politikai szempontból nincs semmiféle indok egy nemzetközi megállapodás egyoldalú megváltoztatására. Ez törvénytelen. Az Egyesült Királyság törvényjavaslata rendkívül káros az EU és az Egyesült Királyság közötti kölcsönös bizalomra és tiszteletre

– közölte Sefcovic, hozzátéve, hogy ez mélységes bizonytalanságot teremtett, és árnyékot vet nemzetközi együttműködésünkre.

Az Észak-Írországról szóló jegyzőkönyvet úgy tervezték, hogy a Brexit következtében elkerülhető legyen a kemény határ visszatérése az Ír Köztársasággal. Valójában azonban határt hozott létre az Ír-tengeren Nagy-Britannia és Észak-Írország között, ami azt jelenti, hogy a Nagy-Britanniából exportált áruk vámellenőrzés alá esnek.

Nagy-Britannia azt állítja, hogy az Európával való újratárgyalási kísérletek zsákutcába jutottak. Úgy döntött, hogy a hét elején közzétett, a jegyzőkönyv módosítását célzó jogszabályokat a figyelmeztetések ellenére előterjeszti, pedig azok a nemzetközi jog értelmében jogellenesnek minősülnek és Európával kereskedelmi háborút robbanthatnak ki.

A brit kormány azt javasolta, hogy töröljék el az Észak-Írországba az Egyesült Királyság többi részéből érkező áruk bizonyos ellenőrzéseit, és megkérdőjelezte az Európai Bíróság szerepét a jegyzőkönyv egyes részei végrehajtásának felügyeletében.

Az Európai Bizottság ultimátumot ad

Európa jogi ultimátuma arra a keresetre vonatkozik, amelyet eredetileg egy évvel ezelőtt indított az Egyesült Királyság egyoldalú döntése miatt, amely az úgynevezett türelmi időszakok meghosszabbításáról, a jegyzőkönyvben előírt határellenőrzések teljes körű végrehajtásának elhalasztásáról döntött. Ezt az intézkedést a London és Brüsszel közötti tárgyalások fényében felfüggesztették – írja a Sky News.

Rovatok