Index Vakbarát Hírportál

A gazdasági válság miatt arra kérik a pakisztániakat, hogy igyanak kevesebb teát

2022. június 15., szerda 19:01

Kritizálják Pakisztán újonnan megválasztott miniszterét, mert arra kéri az embereket, hogy igyanak kevesebb teát, hogy megtakaríthassák az importot az egyre mélyülő gazdasági válságban.

Ahsan Iqbal, Pakisztán tervezési és fejlesztési minisztere az importtermékek csökkentésének kényszere miatt kevesebb tea fogyasztására sürgette a lakosságot –jelentette a BBC brit közszolgálati médium.

Azzal a kéréssel fordulok a nemzethez, hogy csökkentsük a teafogyasztást napi egy-két csészére, mert már a tea importálását is kölcsönpénzből kell finanszíroznunk

– nyilatkozott a miniszter újságíróknak szerdán.

Pakisztán valutájának, a pakisztáni rúpiának sebesen csökkent az értéke az elmúlt időszakban, a rúpia inflálódása pedig a magas importkiadások drasztikus csökkentésére kényszerítette a pakisztáni vezetést – írta a BBC hírportálja. A gazdasági válság súlyosbodásának elkerülése végett a múlt hónapban több luxustermék importálását is szabályozták.

Pakisztán a világ legnagyobb teaimportőre: a nemzeti italnak vélhető, gyakorta fogyasztott koffeines italra tavaly 600 millió dollárt (229 milliárd forint) költött az ország. Emiatt kavarhatott nagy port a miniszter nyilatkozata a lakosság körében, a közösségi médiában több belföldi közszereplő is reagált a felvetésre. A bejegyzések szerint a lakosság nagy része megkérdőjelezi, hogy efféle intézkedésekkel valóban helyre lehetne-e állítani a gazdaságot – írta az MTI.

Rovatok