Index Vakbarát Hírportál

Magyarország a legbékésebb országok egyike

2022. június 15., szerda 15:27

Békétlenebbé vált tavaly a világ a globális békeindex szerint. Romlott többek között Finnország, Svédország, Románia, Észtország és Lettország mutatója is. Magyarország azonban most is kiemelkedő helyet foglal el a legbékésebb országok sorában.

Békétlenebbé vált tavaly a világ azzal együtt is, hogy az orosz–ukrán konfliktus hatásai még csak részlegesen jelentek meg a mérőszámokban – áll az Institute for Economics and Peace (IEP) nevű nemzetközi kutatóintézet szerdán Londonban ismertetett éves jelentésében. A tanulmány szerint 

Magyarország a vizsgált 163 ország és térség legbékésebb, felső tizenötös mezőnyében van.

Az IEP a 104 oldalas felmérésben kimutatta, hogy a szélesebb értelemben vett erőszakcselekmények világgazdasági kihatása – e kategóriába sorolja a cég a katonai kiadásokat is – 2021-ben 16 500 milliárd dollár volt. Ez a globális hazai össztermék (GDP) 10,9 százalékával egyenlő, és azt jelenti, hogy a világ minden lakójának átlagosan 2117 dollárjába került tavaly a békétlenség.

A gazdasági hatás az erőszaktól leginkább érintett tíz országban a GDP-érték átlagosan 34 százalékát emésztette fel; az erőszakcselekményektől legkevésbé sújtott országokban a GDP-veszteség aránya 3,6 százalék volt 2021-ben. 

Több helyen csökkentek a katonai kiadások

A szerdán bemutatott IEP-felmérés szerint a hazai össztermék arányában mért katonai kiadások tavaly 94 országban csökkentek, 112 országban pedig 2008 óta folyamatosan csökken a fegyveres erők személyi állományának létszáma is. A szervezet szerint azonban az Oroszország által Ukrajna ellen indított háború miatt a következő években a helyzet romolhat, egyéb tényezők mellett azért is, mert a konfliktus hatására több NATO-tagország a hazai össztermék két százalékára – a NATO által minimálisan elvárt szintre – emelheti katonai kiadásait.

A tanulmány kiemeli, hogy Kína az ukrajnai háborútól függetlenül is katonai kiadásainak 7,2 százalékos emelését tervezi idén.

A háborúnak már most érezni a hatását

Jóllehet az ukrajnai háború teljes körű hatásai még csak ezután jelentkeznek, a konfliktusnak máris jelentős hatása van az átfogó békeindexre. Ezt jelzi, hogy számos olyan ország mutatói romlottak, amelyek Oroszország közelében vannak – írták a jelentésben. Az IEP ezek közé sorolta

A legrosszabb átfogó indexet idén Afganisztán kapta, és a sereghajtó ötös mezőnyben szerepel Jemen, Szíria, Oroszország és Dél-Szudán is.

Oroszország a 163 országot számláló listán a 160. helyre került, öt helyezéssel lejjebb, mint tavaly. Ukrajna pedig 17 helyezéssel lejjebb, a 153. helyre került az idei békeindex listáján.

A legbékésebb felső ötös csoportban van

A közép- és kelet-európai EU-térségen belül Szlovénia került a legjobb helyre: az IEP az idei listán a hetedik helyre sorolta. A közép-európai EU-mezőnyön belül a második legjobb hely Csehországé, amely a nyolcadik helyre került.

Magyarország két helyezéssel előrelépve, a 13. helyen áll az idei globális békeindex listáján.

A felső 15-ös mezőnyben van Magyarország után Finnország és Horvátország. Ezek az országok az IEP meghatározása szerint a nagyon magas békeindexű csoportban vannak – írta az MTI.

Rovatok