Index Vakbarát Hírportál

Németországban ismét beütött a Covid

2022. június 15., szerda 12:40

Elindult a koronavírus-járvány legújabb hulláma Németországban, ezért ismét viselni kell a maszkot zárt térben, és be kell adatni a negyedik oltást – javasolta a szövetségi egészségügyi miniszter, Karl Lauterbach egy szerdán ismertetett nyilatkozatában.

Az uralkodó vírusváltozatok nagyon könnyen terjednek, a járványlassító korlátozásokat pedig már szinte mind visszavonták, így nem érvényesül a nyári időjárással járó szezonális hatás, amely automatikusan, külön korlátozások nélkül is fékezné a kórokozó terjedését.

Sajnos valósággá vált, amitől tartottunk, ezért a következő hetekben nemigen lehet a helyzet javulására számítani

– mondta Karl Lauterbach a Rheinische Post című lapnak.

Újabb járványhullám kezdődött Németországban

Elindult a nyári hullám, amelynek legjobb ellenszere az önkéntes maszkviselés zárt térben és a negyedik védőoltás – írta Twitter-bejegyzésében a miniszter.

Az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) okozta betegség (Covid–19) elleni negyedik oltás véd a súlyos megbetegedés ellen, és néhány hónapig csökkenti a fertőzés kockázatát, bár nem teljes mértékben – írta a miniszter.

Az újonnan regisztrált fertőzéses esetek száma az utóbbi napokban meredeken emelkedett Németországban. A Die Welt című lap egy keddi elemzésében kimutatta, hogy a napi új esetek előző hét napra vetített átlaga 

egy hét alatt 116,6 százalékkal emelkedett,

27 481-ről 59 532-re, ami a legnagyobb mértékű növekedés a járvány 2020. tavaszi kezdete óta.

Az eddigi oltottak

A Robert Koch országos közegészségügyi intézet (RKI) szerdai kimutatása szerint az utóbbi 24 órában 92 344 fertőződést és 112 halálesetet regisztráltak. A járvány kezdete óta így már 27 007 429 fertőződést mutattak ki teszttel, a halálos áldozatok száma pedig 140 026-ra emelkedett.

A szövetségi kormány adatai szerint a Covid–19 elleni teljes oltással a lakosság 75,9 százaléka – 63,1 millió ember – rendelkezik. A teljes oltás utáni első emlékeztető oltást 59,8 százalék – 49,7 millió ember – kapta meg, a negyedik oltásnak számított második emlékeztető oltást viszont csupán 6,4 százalék, azaz 5,3 millió ember.

Az oltatlanok a lakosság 22,4 százalékát teszik ki, 18,6 millióan vannak. Közülük négymillióan négyévesnél kisebb gyerekek, akiknek egyelőre még nem áll rendelkezésére oltóanyag.

MTI

Rovatok