Index Vakbarát Hírportál

Újabb országban vezetik be a négynapos munkahetet

2022. június 15., szerda 20:33

Srí Lanka heti plusz egy szabadnapot biztosít az ország összes tisztviselőjének, ezzel ösztönözve a zöldségtermesztésre őket, az élelmiszerhiánytól való félelem miatt. A több mint 22 millió lakosú szigetország az elmúlt hetven év legrosszabb gazdasági válságával néz szembe.

A külföldi valutahiány miatt Srí Lanka nehezen tudja megfizetni még az olyan alapvető importtermékeket is, mint az élelmiszer, üzemanyag és gyógyszerek. Emiatt a kormány hétfőn arról döntött, a következő három hónapban minden pénteken szabadságot kapnak a közszférában dolgozók. Az országnak körülbelül egymillió közalkalmazottja van. 

A kormány közleménye szerint a döntést részben az üzemanyaghiány indokolta, ugyanis ezzel segítenek azoknak a dolgozóknak, akik számára problémát okoz munkába járásban.

Célszerűnek tűnik a kormánytisztviselőknek a hét egy munkanapjára szabadságot biztosítani, és biztosítani számukra a szükséges eszközöket, hogy a kertjükben vagy máshol mezőgazdasági tevékenységet végezhessenek a jövőben várható élelmiszerhiány megoldásaként

– áll a kormány online hírportálján közzétett közleményében.

Az Egyesült Államok segít a bajba jutott országon

Az Egyesült Államok hétfőn jelentette be, hogy segít a bajba jutott Srín Lankának. Ranil Wickremesinghe, Srí Lanka miniszterelnöke és Antony Blinken amerikai külügyminiszter telefonon egyeztetett a segítségnyújtás módjáról és mértékéről. 

A hónap elején Wickremesinghe azt nyilatkozta, az országnak idén legalább 5 milliárd dollárra van szüksége az alapvető importok kifizetéséhez. A kormány tárgyalt gazdasági mentőcsomagról, az IMF-küldöttség várhatóan jövő hétfőn érkezik Colombóba – számolt be a BBC.

Ezekben a gazdaságilag és politikailag kihívásokkal teli időkben az Egyesült Államok készen áll a Srí Lankával való együttműködésre, szorosan együttműködve a Nemzetközi Valutaalappal és a nemzetközi közösséggel

– írta Twitter-posztban az amerikai külügyminiszter.

Rovatok