Index Vakbarát Hírportál

Maradhat az antiszemita templomfaragás

2022. június 16., csütörtök 06:06

Németország legfelsőbb fellebbviteli bírósága úgy döntött, hogy a középkori szobor maradhat a kelet-németországi Wittenbergben egy templom külső oldalán annak ellenére, hogy elismerte: antiszemita.

A homokkőből faragott szobor, amely körülbelül 1290 óta a wittenbergi Stadtkirch – vagy városi templom – külsejének része, két embert ábrázol, akiket a hegyes kalapjuk alapján zsidókként azonosítanak, amint egy disznó szoptatja őket, amely állat a zsidó vallás szerint tisztátalannak számít. A másik férfi a szobron egy rabbi karikatúrája, aki épp felemeli a disznó farkát, és belenéz a hátsó fertályába.

Az ügyet Michael Dietrich Düllmann, 79 éves nyugdíjas pszichiátriai ápoló indította, aki az 1970-es években tért át a zsidóságra. Düllmann régóta kampányol a „Judensau” vagy „zsidó koca” eltávolításáért, amely szerinte nemcsak sértő, hanem „veszélyes” is egy olyan időszakban, amikor a politikusok a Németországban növekvő antiszemitizmusra figyelmeztetnek.

Wittenberg a protestáns reformáció szülőhelye, ahol Luther Márton 1517-ben 95 alaptételét egy katolikus templom ajtajára szegezte. 1570-ben a „Rabini Shem HaMphoras” feliratot – egy értelmetlen mondatot, amely a bíróság szerint Luther antiszemita szövegén alapult – helyezték el a koca faragása fölött.

A bíróság döntése elégedetlenséget szült

Düllmann évek óta jogi harcot folytat a faragvány eltávolításáért. Kedden azonban a Szövetségi Bíróság megerősítette az alsóbb fokú bíróságok ítéleteit, amelyek elutasították az ügyet, mondván, nem történt törvénysértés. A bíróság elismerte, hogy a szobor jellege egészen 1988 novemberéig sértő volt, amikor is egy bronztáblát helyeztek el a Kristályéjszaka 50. évfordulójára való megemlékezés részeként, amikor a nácik felgyújtották és elpusztították a zsidó tulajdonokat Németország-szerte. Az emléktáblán Luther írása és a németországi zsidóellenes érzelmek más példái is szerepelnek, valamint a holokausztban megölt 6 millió zsidóra való utalás.

Düllmann a CNN-nek azt mondta, hogy legutóbbi bírósági veresége „botrányos”, és azt tervezi, hogy most a német alkotmánybírósághoz fordul.

A bíróság alábecsülte a szobor valódi veszélyét. Nem lehet semlegesíteni azzal, hogy egy egyszerű táblát helyezünk mellé arról, hogy mit jelent. A Judensau nem csak egy sértés, hanem sokkal több annál: felhívás a zsidók meggyilkolására. Az egyházon kívül egyetlen intézmény, és Luther Mártonon kívül egyetlen személy sem tett többet azért, hogy a német népet felkészítse Auschwitzra. Auschwitz nem légüres térből jött létre

– mondta Düllmann, hozzátéve, hogy ilyen „propaganda” ma már több mint 30 templomban található Németországban. Szerinte az antiszemitizmus növekvő szintje ma „valós veszélyt” jelent Németországban, és hogy szélsőjobboldali tüntetők minden eddigi bírósági tárgyalásán megjelentek. Az aktivista azt tervezi, hogy az alkotmánybírósághoz fordul, és folytatja a „harcot”, és ha veszít, akkor a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságához fordul.

Rovatok