Index Vakbarát Hírportál

Peren kívüli megállapodással rendezte a McDonald’s a franciaországi adóelkerülés vádját

2022. június 16., csütörtök 12:50 | aznap frissítve

A McDonald’s beleegyezett, hogy mintegy 1,3 milliárd dollár bírságot és adóhátralékot fizessen egy franciaországi adóvita rendezése érdekében – közölte csütörtökön egy bíró.

A McDonald s peren kívüli megállapodást kötött a Franciaországban adóelkerülés vádjával ellene indított bírósági eljárás lezárására – közölte csütörtökön egy bíró.

A megállapodás értelmében a McDonald’s 1,3 milliárd dollár bírságot fizet. Az egyezség lehetővé teszi az amerikai étteremlánc számára, hogy elkerülje a bírósági tárgyalást. A McDonald’s ügyvédei szerint a megegyezés nem jelenti a bűnösség beismerését. Ez egy bírósági megállapodás a tárgyalás elkerülése érdekében, ami egy nagyon hosszú és elkerülhetetlenül bizonytalan kimenetelű folyamat lenne – nyilatkozta Denis Chemla ügyvéd az újságíróknak. Az ügy középpontjában azok az először 2014-ben felszínre került vádak álltak, amelyek szerint az amerikai gyorsétteremlánc a Franciaországban keletkezett nyereséget Luxemburgba könyvelte át, hogy alacsonyabb adót fizessen.

A francia média akkori beszámolói szerint a hatóságok vizsgálatot indítottak a McDonald’s ellen a luxemburgi leányvállalatához átkönyvelt jogdíjak ügyében. A McDonald’s – amelynek franciaországi központját a rendőrség a nyomozás keretében átkutatta – akkoriban tagadta, hogy bármi jogellenest tett volna.

Hasonló peren kívüli megállapodás keretében fizetett egymilliárd dollár bírságot a Google 2019-ben, hogy lezárjanak Franciaországban egy adóelkerülés vádjával ellene indított bírósági eljárást.

Rovatok