Egy új tanulmány szerint a lágersör – ha mértékkel fogyasztják – javíthatja a férfiak bélrendszerének egészségét.
Kutatók felfedezték, hogy azok a férfiak, akik naponta egy alkoholos vagy alkoholmentes sört megisznak, változatosabb bélmikrobákkal rendelkeznek, ami csökkentheti bizonyos krónikus betegségek kialakulásának esélyét.
A mértékkel fogyasztott sör javíthatja a bélmikrobiótát, amely szerepet játszik az emésztésben, olvasható az Amerikai Kémiai Társaság Journal of Agriculture and Food Chemistry című folyóiratában.
A vizsgálatban 19 férfit osztottak két csoportra, akik négy héten át egy 330 ml-es üveg alkoholos vagy alkoholmentes lágert gurítottak le vacsora után.
A vizsgálati időszak végén mindkét csoport bélmikrobiomjában nagyobb volt a baktériumok sokfélesége, és egészségesebbé vált a bélrendszerük.
Napi egy sör bevitele, a kiegyensúlyozott étrend részeként, használható a mikrobiótánk javítására. Ugyanakkor óvatosan kell bánnunk az eredményekkel, nehogy túlzott sörivásra bátorítsuk az embereket
– így Ana Faria professzor, a tanulmány egyik szerzője.
A vizsgálatban részt vevő férfiak 23 és 58 év közöttiek voltak, és véletlenszerűen két csoportba osztották őket.
Arra kérték őket, hogy a vizsgált időszakban se a fizikai aktivitásukon, se az étkezési szokásaikon ne változtassanak. A kísérlet végére a székletminták azt mutatták, hogy a férfiak bélrendszerében nagyobb volt a baktériumok választéka.
Tanulmányok kimutatták, hogy ha többféle baktérium van jelen, az emberek kisebb eséllyel lesznek szívbetegek vagy cukorbetegek.
A sör polifenolokat és mikroorganizmusokat tartalmaz, amelyek hatással lehetnek az emberi bélrendszerben lévő mikrobák sokféleségére, írja a Sky News.