Index Vakbarát Hírportál

Romániában emelt adóval sújtanák azt, aki többet keres, mint az államfő

2022. június 17., péntek 13:57

A kormányon lévő szociáldemokraták emelt szintű adót vetnének ki az államfőénél magasabb fizetéssel rendelkezőkre, valamint az átlagnyugdíj szintjét jelentősen meghaladó különleges juttatásokra is.

Megemelt adóval sújtaná a kormányzó szociáldemokrata párt Romániában az államfőinél nagyobb fizetéssel rendelkezőket, valamint az átlagnyugdíj szintjét jelentősen meghaladó különleges juttatásokat is.

A szociáldemokraták (PSD) szerint a „túlméretezett” jövedelmekre kirótt adókra mindenképpen szükség van, azért, mert a társadalmi egyenlőtlenségek orvoslásához elengedhetetlen bizonyos változtatások bevezetése. 

A párt kezdeményezésre terítékre került az alacsony jövedelműek adóterheinek csökkentése, valamint az államfői bérnél magasabbra rúgó közalkalmazotti fizetések extra adóztatása is – írja a vg.hu. Emellett hasonló reformok bevezetésével sarcolnák meg az átlagnyugdíj szintjét jelentősen meghaladó különleges nyugdíjakat is. Klaus Iohannis román elnök havi fizetése 14 950 lejre rúg (1,2 millió forint), ugyanakkor az idei év első harmadában 1 846 lej (148 ezer forint) volt az átlagnyugdíj Romániában.

Adrian Caciu szociáldemokrata pénzügyminiszter közölte, hogy mivel mind az oktatás, mind pedig az egészségügy területén hatalmas beruházásokra van szükség, ezért folyik az egyeztetés egy szolidaritási adó bevezetéséről is, amelyet egyfajta hozzájárulásként képzelnek el ezek finanszírozására.

A két évig érvényben lévő terv szerint a 100 millió eurós éves bevételt meghaladó, szám szerint 320 vállalat az éves forgalmuk 0,5 százalékának megfelelő oktatási és egészségügyi hozzájárulást fizetnének be az államkasszába.

Caciu a GDP 1,2–1,5 százalékának megfelelő bevételt remél a változtatások bevezetésétől. 

Nem a mostani az első alkalom, hogy kormányzati szinten felmerült a nagyvállalatok extra adóztatása. Marcel Ciolacu, a PSD – és a bukaresti képviselőház – elnöke szerint a többlet elvonás már csak azért megalapozott lenne az esetükben, mert túl kevés adót fizetnek az államkasszába.

A kormánykoalícióban megállapodtak arról, hogy 3 milliárd lejt (240 milliárd forint) különítenek el az alacsony és közepes jövedelműek jövedelemadó-kedvezményére – közölte Ciolacu.

(Borítókép: Üzletemberek sétálnak Bukarest belvárosában 2018. szeptember 20-án. Fotó:  Michael Robinson Chavez / The Washington Post / Getty Images)

Rovatok