Index Vakbarát Hírportál

Boris Johnson szerint törvényes lépés a menekülteket Ruandába telepíteni

2022. június 18., szombat 16:14

Egy brit kormányzati döntés értelmében az ország a migrációs és gazdaságfejlesztési egyezmény keretében hozzájuk érkező menekülteket Ruandában fogadná be. Az ENSZ menekültügyi szervezetének vezetője katasztrofálisnak nevezte a döntést, a miniszterelnök azonban kijelentette, hogy a lépés teljesen törvényes.

Ahogy korábban az Index is beszámolt róla, egy brit kormányzati döntés értelmében Ruandába szállítják a Nagy-Britanniába érkező illegális menekülteket. Boris Johnson miniszterelnök szerint az intézkedés teljesen legális. 

„Ebben az országban minden bíróság kimondta, hogy nincs akadálya ennek az eljárásnak, egyetlen bíróság sem határozott úgy, hogy a tervezet törvénybe ütköző lenne, ami nagyon-nagyon biztató” – közölte a miniszterelnök, majd hozzátette, hogy gondoskodni fognak az eljárás jogszerű mivoltáról. 

A Strasbourgban székelő Emberi Jogok Európai Bírósága az eljárás ideiglenes leállításának elrendelésével sikeresen megakadályozta, hogy a már útra kész repülő elinduljon Kigaliba az áttelepítendő illegális bevándorlók első csoportjával. A rendelkezés a végleges ítélethozatalig lesz érvényben. Ilyen döntést abban az esetben hozhat a bíróság, ha megítélése szerint a végleges döntésig is aránytalanul nagy hátrány érné az érintetteket.

Priti Patel brit belügyminiszter botrányosnak és politikailag motiváltnak nevezte az EJEB döntését a The Telegraph című lapban megjelent szombati interjújában.

Ilyen döntésre korábban nem volt példa, és emiatt megkérdőjelezhető a bíróság indítéka és az átláthatóság hiánya. Nem tudjuk, kik a bírák, tulajdonképpen nem is kaptunk semmiféle ítéletet, csak egy sajtóközleményt és egy levelet, amely szerint ezeket a személyeket nem szállíthatjuk el

– idézte Patelt az MTI.

Dominic Raab igazságügyi miniszter arra irányuló javaslatot tett, hogy vezessenek be új törvényt, amely alapján a londoni kormánynak jogában állna figyelmen kívül hagyni a strasbourgi bíróság ideiglenes intézkedéseit.

Rovatok