Index Vakbarát Hírportál

Joe Biden szerint meg kell duplázni az éghajlatváltozás elleni erőfeszítéseket

2022. június 18., szombat 06:20

Felszólította Kínát és más, „jelentős gazdasággal rendelkező” országokat pénteken az amerikai elnök, hogy duplázzák meg a káros éghajlatváltozás ellen tett erőfeszítéseiket, és javítsák az energiaellátás biztonságát. Joe Biden amerikai elnök figyelmeztetett, hogy az Ukrajna elleni orosz háború következtében tovább élesedett a klímavédelem terén is a sürgős fellépés szükségessége.

A jelentősebb gazdaságok fóruma az energiáról és éghajlatról (MEF) nevű értekezlet elnöksége alatti harmadik, virtuális találkozóját megnyitva Joe Biden felszólította a részt vevő országokat, hogy gyorsítsák fel a metángáz kibocsátásának csökkentésére irányuló lépéseket, fogadjanak el ambiciózus célokat a nulla üvegházhatású gázt kibocsátó gépjárművekkel kapcsolatban, és működjenek együtt a nemzetközi hajózás tisztábbá tétele érdekében.

Az amerikai elnök arra is felszólította az országokat, hogy költsenek együttesen 90 milliárd dollárt (3412 milliárd forintot) a nem környezetszennyező technológiák kereskedelmére, és fejlesszenek ki új növényvédő szereket, amelyek csökkentik a mezőgazdaság károsanyag-kibocsátását és növelik az élelmiszerbiztonságot.

Oroszországnak az ukrán állam elleni brutális és indokolatlan támadása globális energiaválságot idézett elő, és élesen megnövelte a hosszú távú energiabiztonság és stabilitás iránti igényt

– mondta Biden a virtuális fórumon.

Az amerikai elnök létfontosságúnak nevezte az energia- és az élelmiszerárakat világszerte meredeken megemelő háború következményeinek felszámolása érdekében folyó együttműködést.

A pénteki értekezlet volt a világ vezetőinek legnagyobb klímaügyi tanácskozása a novemberben az egyiptomi Sarm es-Sejkben tartandó COP27 éghajlatváltozási konferencia előtt. A Fehér Ház közlése szerint Joe Biden és Abdel-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi elnök hamarosan közös erőfeszítést jelentenek be az éghajlatváltozással kapcsolatos afrikai fellépés érdekében.

A MEF-ben érintett országok a világ gazdasági teljesítményének és az üvegházhatású gázok kibocsátásának mintegy 80 százalékát teszik ki.

A konferencia huszonhárom korábbi résztvevője közül több ország – így India és Oroszország – ezúttal nem vett részt, Kínát pedig Hszi Csin-ping elnök helyett az éghajlatügyi megbízott képviselte – közölte a Fehér Ház.

Az értekezletre meghívott António Guterres ENSZ-főtitkár támadást intézett a fosszilis energiaágazat ellen, azzal vádolva az iparágat, hogy ugyanúgy az „emberiség torkát szorongatják, és „ugyanazokat a botrányos technikákat alkalmazzák, mint évtizedekkel korábban a dohányipar” – számolt be az MTI.

Rovatok