Index Vakbarát Hírportál

A kazah elnök nem kért Putyin kitüntetéséből

2022. június 18., szombat 14:51

A kazah elnök kitüntetést kapott volna Oroszországtól, amelyet a Szentpéterváron megtartott gazdasági fórumon vehetett volna át, azonban azt visszautasította; az orosz elnök szóvivője szerint nem is tüntették ki.

Kaszim-Zsomart Tokajev kazah elnök Alekszandr Nyevszkij-érdemrendet kapott volna Oroszországtól, amelynek átvételére a szentpétervári gazdasági fórumon került volna sor. Az eseményen Vlagyimir Putyin orosz elnök is felszólalt, beszédében az orosz gazdaság haláláról szóló híresztelésekre is reagálva. Beszédét százperces késéssel kezdte meg a fórumon, a Kreml tájékoztatása szerint hekkertámadás történt. Végül nem maradt el a felszólalás, amelyről ebben a cikkünkben írtunk részletesen.

Tokajev tisztelettel visszautasította a kitüntetést, hivatkozásában azt emlegetve, hogy elnöki ciklusa végéig már nem szeretne semmilyen hazai vagy külföldi kitüntetést elfogadni. Ezt eredetileg a kazah sajtóban szivárogtatta ki valaki Tokajev közvetlen környezetéből. Putyin szóvivője ugyanakkor azt állítja, hogy szó sem esett semmiféle kitüntetésről. A dolog nem lenne meglepő, ugyanis Tokajev ennél érzékenyebb témákban is nyíltan szembeszegült már Putyinnal. 

Rovatok