Index Vakbarát Hírportál

Az ágyában gyilkolt meg egy fiatal magyar lányt lengyel lakótársa Bradfordban

2022. június 19., vasárnap 07:13

Egy 24 éves lengyel egyetemista férfi meggyilkolt egy magyar lányt az ágyában az észak-angliai Bradfordban, és az összes többi lakótársát meg akarta ölni, de csak ketten voltak otthon. A bíróságon elmondta, „kíváncsi” volt, milyen érzés megölni valakit.

A 24 éves Zbigniew Soj elismerte, hogy 2021 novemberében Bradfordban meggyilkolta Benkő Borbála általános iskolai tanítónőt, és megpróbálta megölni Klaudia Rogozinkát, akikkel egy épületben lakott a bradfordi Sherborne Roadon a Discovery Centre nevű szálláshelyen, ami a Bradfordban élő nemzetközi egyetemista diákokat támogató keresztény jótékonysági szervezet központja is egyben.

Gyilkosságért életfogytiglani börtönbüntetést kapott, amelynek minimális letöltendő büntetési ideje 31 év.

Előre kitervelte, mert kíváncsi volt, milyen érzés megölni valakit

Jonathan Rose bíró emellett elrendelte, hogy gyilkossági kísérletért 14 évet kell letöltenie, amit egyidejűleg kell leülnie. Azt mondta Sojnak, hogy „előre megfontolt és brutális támadást követett el két fiatal és ártatlan nő ellen, akikkel nem volt vitája vagy nézeteltérése”.

A támadó nyilvánvalóan tudatosan, éberen követte el a két lány elleni erőszakos cselekményt, akik aludtak az éjszaka közepén.

Elment a konyhába, és kiválasztott két kést azzal a szándékkal, hogy megöljön egy vagy több embert

– mondta a bíró. 

Soj november 21-én éjjel Benkő Borbála szobájába ment, felébresztette, majd leszúrta és levette róla a ruháit. 

Soj tagadta a szexuális kapcsolatra tett kísérletet, de Rose bíró azt mondta, „meggyőződésem, hogy a cselekményeket szexuális tevékenység kísérte, ami fokozta a gyilkosság romlottságát”.

Benkő Borbála 2016-ban költözött Magyarországról Bradfordba, és a Global Cafe nevű jótékonysági szervezetben vállalt szolgálatot önkéntesként, hogy segítse a Bradfordba költöző külföldi diákok beilleszkedését. A jótékonysági szervezet akkor azt mondta, hogy „szavakkal kifejezhetetlenül lesújtotta” a halála.

A túlélő beszámolt a halálfélelemről

Klaudia Rogozinka a támadó másik áldozata, aki az esetet követően kórházba került, Lengyelországból érkezett West Yorkshire-be. A bíróság előtt felolvasott nyilatkozatában a 21 éves Rogozinka „rémületről, pánikról, sokkról és mindenek előtt félelemről” számolt be azon az éjszakán, amikor megtámadták. Miután megölte Borbálát, Soj bement Klaudia szobájába, és megtámadta, karján és mellkasán megszúrta.

A bíróság meghallgatta, hogy a nő erősen vérzett és azt hitte, hogy meghal, de sikerült kihívnia a mentőket és szólnia támadójának, hogy távozzon, mielőtt odaérnek a mentők. Soj ezután öngyilkosságot kísérelt meg, mielőtt a rendőrség megérkezett.

A bíróság előtt Soj azt mondta Rogozinkának:

Nem akartalak megölni. Összetörtem, és azt hiszem, néhány démon elkapott.

A bíró dicsérte a nő „figyelemre méltó bátorságát”, és elmondta Sojnak, hogy figyelembe vette bűnössége beismerését, valamint azt a tényt, hogy akkoriban viszonylag fiatal volt és depresszióban szenvedett. 

Vanessa Rolfe felügyelő a West Yorkshire-i rendőrségtől elmondta, „ez egy szörnyű és spontán” támadás volt két fiatal nő ellen, akik a saját otthonukban aludtak. Soj olyan valaki volt, akiben megbíztak, és senki sem tudta előre, hogy ezt fogja tenni.

Bori előtt ott állt az egész élet, és ezt Soj kegyetlenül elvette tőle

– mondta a rendőr a BBC szerint.

Rovatok