Index Vakbarát Hírportál

Várhatóan Macron elveszti többségét a francia parlamentben

2022. június 19., vasárnap 20:42

Lezárult a francia nemzetgyűlési választás, becslések szerint az Együtt! elnöki összefogás 224 képviselői mandátumot szerzett, így várhatóan nem lesz képes koalíciós partner nélkül szavazni a kormány törvényjavaslatairól.

Az urnazárás utáni becslések szerint a baloldalon a NUPES 149 mandátumot szerzett, és a nemzetgyűlés fő ellenzéki erejévé vált – írja a Le Monde.

A Rassemblement National (Nemzeti Tömörülés) történelmi eredményt ért el, 89 mandátumot szerzett, ami lehetővé teszi a szélsőjobboldali párt számára, hogy bizalmatlansági indítványokat nyújtson be. Erre 56 képviselőtől ad lehetőséget a francia parlamenti törvény, 60 mandátum felett pedig már  törvényjavaslatokat is küldhet egy parlamenti párt a Alkotmánytanács elé.

A jobboldalon a Les Républicains (Republikánusok) képviselőcsoport 22 mandátumot veszített, hiszen korábbi 100 mandátumuk helyett most csak 78 képviselői helyre számíthatnak. A republikánus párt akár támogató erő is lehet az elnöki oldal számára a törvényjavaslatok elfogadásában.

A francia nemzetgyűlési választás viszonylag alacsony választói részvétel mellett zajlott, és szakértők szerint számítani lehetett arra, hogy Macron elnök nem szerez abszolút többséget a parlamentben. 

(Borítókép: Emmanuel Macron 2022. június 17-én. Fotó: Nathan Laine / Bloomberg / Getty Images)

Rovatok