Index Vakbarát Hírportál

Áradások pusztítanak Indiában és Bangladesben, emberek milliói veszítették el otthonukat

2022. június 20., hétfő 07:20

Heves monszunok pusztítottak Indiában és Bangladesben, a villámcsapások és földcsuszamlások következtében legalább 59 ember meghalt. Az előrejelzések arra figyelmeztetnek, hogy a következő napokban az áradások súlyosbodhatnak.

Az elmúlt héten szűnni nem akaró esőzések az ország északkeleti régiójában hatalmas területeket öntöttek el, amit tovább súlyosbított a szomszédos India hegyei között lehulló heves felhőszakadás – írja a BBC. Az iskolákat ideiglenes menedékházakká alakították át, és csapatokat vezényeltek be a szomszédos településektől elzárt háztartások evakuálására az emelkedő víz miatt.

A bangladesi kormány tisztviselői 2004 óta a legrosszabb árvíznek minősítették a közelmúltbeli áradást.

Az Indiával szomszédos Asszam államban több mint 1,8 millió embert érintettek az áradások, miután öt napon át megállás nélkül zuhogott az eső.

Himanta Biswa Sarma asszami miniszterelnök utasította a kerületi tisztviselőket, hogy adjanak meg minden segítséget az árvíz sújtotta embereknek.

Két évtized óta nem látott akkora árvizet Banglades, mint ami a Szilhet régióban volt május végén, ahol négymillió embert ért kár, tíz ember pedig meghalt.

Syed Rafiqul Haque korábbi parlamenti képviselő szerint Bangladest humanitárius válság fenyegeti. Egyes tisztviselők szerint mintegy 3,1 millió ember kényszerült elhagyni lakóhelyét a térségben, közülük 200 000 embert ideiglenes menedékhelyeken helyeztek el.

A szezonális esőzések Dél-Ázsia-szerte a gazdák számára jelentenek mentőövet, de jellemzően minden évben halálos áldozatokkal járnak. Bangladesben és Indiában az utóbbi években egyre gyakoribbá váltak a szélsőséges időjárási viszonyok.

(Borítókép: Heves monszunok pusztítottak Indiában és Bangladesben 2022. június 19-én. Fotó: Zakir Hossain Chowdhury / Anadolu Agency via Getty Images)

Rovatok