Index Vakbarát Hírportál

Egy horvát politikus szerint Orbán Viktor átverte a miniszterelnököt

2022. június 20., hétfő 20:41

Magyarország annak köszönhetően keres pénzt az olajexporttal, hogy Orbán Viktor átverte Andrej Plenkovic horvát miniszterelnököt. – Ezt mondta Zvonimir Troskot horvát parlamenti képviselő egy horvát tévéműsorban.

Az adásban az inflációról és az az ellen való fellépés lehetőségeiről kérdeztek meg két parlamenti képviselőt, Zvonimir Troskotot és Josip Ticát. Utóbbi arról beszélt: a kormánynak szerinte be kellene avatkoznia a helyzetbe, elsősorban azáltal, hogy hatóságilag csökkentik az energiaárak emelkedését, valamint hogy kárpótolják a kis- és középvállalkozásokat az emelkedő árak miatt. 

Ezután beszélt Zvonimir Troskot, aki először azt mondta, hogy szerinte az inflációt az gerjeszti nagymértékben, hogy az Európai Unió és Horvátország is túl sok készpénzt bocsát ki. Azután pedig a magyar miniszterelnökről ejtett szót. 

„Sok energiaügyi szakértő szerint Orbán Viktor átverte Andrej Plenkovicot [Horvátország miniszterelnöke – a szerk.], mert nem világos, hogy mi miért nem vétóztuk meg az orosz olajimportot. Magyarországnak és más országoknak sikerült elérniük, hogy rájuk ne vonatkozzon a rendelkezés” – mondta Troskot, majd hozzátette:

ezáltal egy olyan helyzetbe kerültünk, hogy jövőre Magyarország önkényesen profitot termelhet azáltal, hogy nyersolajat importál Oroszországból, majd utána a feldolgozott terméket eladja, például Horvátországban.

A horvát politikus szerint emiatt „hazugság azt mondani, hogy Oroszországból származó olajat nem használnak fel Horvátországban”.

(Borítókép: Orbán Viktor. Fotó: Bodnár Patrícia / Index)

Rovatok