Index Vakbarát Hírportál

Magyarországon hétfőn volt az év eddigi legmelegebb napja

2022. június 20., hétfő 16:34

Több európai országban is megdőltek a melegrekordok. Eddig még nem mért júniusi hőmérsékletet mutattak a hőmérők Spanyolországban és Franciaországban, de új rekord dőlt meg Németországban is. Magyarországon hétfőn volt az év eddigi legmelegebb napja.

Több európai országban is megdőlt a júniusi melegrekord – számolt be az Országos Meteorológiai Szolgálat Facebook-oldalán. 

Az elmúlt héten elsőként Spanyolországban, majd Franciaországban is 40 Celsius-fok köré emelkedett a nappali hőmérséklet. Mint írták, a hétvégén a forró légtömeg északkeleti, keleti irányba, a szárazföld belseje felé folytatta útját, aminek hatására több országban is megdőlt a mérések kezdete óta regisztrált legmagasabb júniusi hőmérséklet.

Új rekord született Németországban is

De a németországi Cottbusban is új rekordot döntött a meleg, ott ugyanis korábban nem mért, 39,2 fokos hőmérsékletet mutattak a hőmérők. Kiemelik: azóta a térképen jelölt területre megérkezett az északnyugat felől érkező hűvösebb, hidegebb levegő. További jó hír, hogy a hűvös a Kárpát-medence felé vette az irányt.

Az idei év eddigi legmelegebb napja Magyarországon

Június 20-án, hétfőn mérték az idei legmelegebb napot Magyarországon. Az Országos Meteorológiai Szolgálat azt írta: vasárnap az ország nagy részén voltak 30 fok fölött a mutatók, de hétfőn a 35 fokot is elérik a hőmérők.

A napi középhőmérséklet is több helyen meghaladja a 25 fokot, emiatt szinte az egész országban hőségre szóló figyelmeztetés van érvényben.

Rovatok