Index Vakbarát Hírportál

Izraelben feloszlatják a parlamentet

2022. június 20., hétfő 19:11

Feloszlatják az izraeli parlamentet, a kneszetet, a koalíciós megállapodás szerint Jaír Lapid lesz az átmeneti kormány miniszterelnöke.

A Kan izraeli közszolgálati rádió hétfőn jelentette, hogy átmenetileg feloszlik a parlament.

Naftali Bennett jelenlegi miniszterelnök és Jaír Lapid külügyminiszter megállapodott a kneszet feloszlatásáról és új választások kiírásáról, valamint a koalíciós megállapodásban meghatározott rotáció életbe léptetéséről, amely szerint Lapid lesz az átmeneti kormány miniszterelnöke a választások után felálló új kormány megalakulásáig.

Jövő héten szavaznak a feloszlatásról

Naftali Bennett kormánya szekuláris és vallási frakciókat, szabadpiaci és szociáldemokratákat, valamint az izraeli történelemben először egy arab pártot is összefogott – írja a Bloomberg.

A kneszetben várhatóan a jövő héten tartják meg a szavazást a kormánykoalíció feloszlatási javaslatáról, és várhatóan két hét múlva veszi át a kormánykoalíció vezetését Lapid.

Korábban a Bennett Jobbra (Jamina) nevű pártjához tartozó, Nir Orbach nevű képviselő azt közölte Bennett-tel, hogy szerdán, amikor az ellenzéki Likud párt bejelentette indítvány beterjesztését a törvényhozás feloszlatásáról, támogatni fogja a Likud indítványát, és ezzel biztosítja a többséget az ellenzéki javaslathoz.

A kormánykoalíció válsága

A kormánykoalíció válsága két és fél hónappal ezelőtt kezdődött, amikor a Jobbra párthoz tartozó Idit Szilman bejelentette, hogy nem szavaz többé a koalícióval, és ezért megszűnt a kormány többségi támogatása a kneszetben, a százhúsz képviselőből mindössze hatvanan maradtak. Az újabb képviselő távozásával a kormány kisebbségbe került.

Szilman a helyi média értesülése szerint távozása előtt ígéretet kapott a Likudtól, hogy egy Benjamin Netanjahu vezette új kormányban vezethetné az egészségügyi tárcát. Nir Orbach tárgyalásokat folytatott a Likuddal arról, hogy az új parlamentben átvennék soraikba, és miniszteri tárcát kapna.

Bennett és Lapid miniszterelnök-helyettes közölte, hogy kimerültek a széteső kormány „stabilizálására tett kísérletek”, és ezért elfogadták a kneszet jövő heti feloszlatását. A Likud már ezen a héten, szerdán be akarja nyújtani javaslatát a parlament feloszlatásáról, hogy ezzel megelőzzék a kormányzatot. Az őszi zsidó ünnepek miatt leghamarabb október 25-ére várható a parlamenti választások kiírása.

(MTI)

Rovatok