Index Vakbarát Hírportál

A valaha volt legnagyobb szivárgást észlelték Oroszországban

2022. június 20., hétfő 09:49

A dél-oroszországi Raszpadkszkaja bánya óránként közel 90 tonna metánt bocsát ki a GHGSat legújabb adatai szerint, amely így minden idők legnagyobb metánszivárgásaként van számontartva.

A Kemerovo régióban található bánya hatalmas mennyiségű, nagyon erős üvegházhatású gázt bocsát ki.

Stephane Germain, a GHGSat alapítója és elnöke a CNN-nek elmondta, hogy a január 14-i szivárgás nem egyszeri eset volt – a vállalat az elmúlt öt hónap során folyamatos szivárgást észlelt a létesítményből.

„Számos szivárgást észlelünk szerte a világon, de ez az eset kiemelkedett a többi közül” – mondta, hozzátéve, hogy ez volt a valaha feljegyzett legnagyobb szivárgás.

A GHGSat szerint, ha ez ilyen ütemben folytatódik tovább, akkor a bánya több mint 764 ezer tonna metánt bocsátana ki egy év alatt.

A szén-dioxid után a metán a legnagyobb felelős a klímaváltozás kialakulásában.

A metán az otthonok fűtésére és a főzésre használt földgáz fő összetevője, ami szivároghat a szénbányákból, az olaj- és gázfúrásokból, valamint a fosszilis tüzelőanyagokat szállító csővezetékekből. A metánt azonban sokáig nem vették kellő komolysággal, hiszen összkibocsátása lényegesen alacsonyabb, mint a szén-dioxidé.

A metánt nehéz kimutatni, mert színtelen és szagtalan. A GHGSat hat műholdat használ nagy felbontású spektrométerekkel, annak érdekében, hogy meghatározzák a szivárgások pontos forrását. Mivel a bolygó rohamosan közeledik az iparosodás előtti szinthez képest 1,5 fokos felmelegedéshez, a tudósok arra figyelmeztetnek, hogy a légköri metánt gyorsan csökkenteni kell.

Rovatok