Index Vakbarát Hírportál

Putyin ősszel beveti a Sátánt

2022. június 21., kedd 18:04

A Sátán 2 becenévre hallgató fegyverét tervezi bevetni ősszel a moszkvai vezetés. A tisztviselők szerint 200 másodperc is elég ahhoz, hogy ezzel lecsapjanak Nagy-Britanniára.

Oroszország újonnan tesztelt Sarmat interkontinentális ballisztikus rakétái – amelyek tíz vagy több nukleáris robbanófej hordozására alkalmasak – az év végéig szolgálatba állnak – állítja Vlagyimir Putyin.

Moszkvai tisztviselők korábban azzal büszkélkedtek, hogy a „Sátán 2” becenévre hallgató rakéták 200 másodperc alatt képesek lecsapni Nagy-Britanniára.

Az orosz elnök kedden televíziós nyilatkozatokban ígéretet tett arra, hogy Oroszország „folytatja fegyveres erőink fejlesztését és megerősítését, figyelembe véve a lehetséges katonai fenyegetéseket és kockázatokat”. Mint mondta, az újonnan tesztelt rakéták az év végére készen állnak.

Áprilisban Dmitrij Rogozin, a Roszkozmosz űrügynökség vezetője azt mondta, hogy Oroszország idén őszre tervezi az új rakéták bevetését – írja az Independent.

Áprilisban tesztelték

A TASZSZ orosz állami hírügynökség szerint a ballisztikus rakétákat szerdán tesztelték elsőként. A védelmi minisztérium szerint ez a világ legnagyobb hatótávolságával rendelkező és többek között hiperszonikus robbanófejeket is hordozó rakétája. A kilövést moszkvai idő szerint 15 óra 12 perckor hajtották végre április 20-án az arhangelszki területen lévő Pleszecki Kozmodrom egyik silójából, amely a kamcsatkai területen lévő Kura gyakorlótéren lévő célterületre érkezett.

Vlagyimir Putyin orosz elnök – gratulálva a hadseregnek a sikeres teszteléshez – hangsúlyozta: „ehhez nincs, és még sokáig nem is lesz fogható fegyver a világon”.

Ez a fegyver megbízhatóan garantálja Oroszország biztonságát, és elgondolkodtatja azokat, akik megpróbálják fenyegetni Oroszországot

– mondta az orosz elnök. 

Képes áthatolni a rakétavédelmen

Az orosz média egy katonai-ipari komplexumban dolgozó forrásra hivatkozva azt írta, hogy a Sarmat indítását már többször elhalasztották.

A katonai szakértők szerint a most tesztelt interkontinentális fegyver egy folyékony hajtóanyagú nehézrakéta, amely képes akár tíz tonna tömegű robbanófejet a világ bármely pontjára eljuttatni. Putyin szerint 

az új rendszer a legmagasabb taktikai és technikai jellemzőkkel rendelkezik, és képes áthatolni a rakétavédelem minden modern eszközén.

Putyin szerint a Sarmat létrehozásához kizárólag orosz gyártmányú egységeket, alkatrészeket és részegységeket használtak fel.

(Borítókép: Az orosz védelmi minisztérium által 2022. április 13-án közzétett videofelvételből készült képen a Sarmat interkontinentális ballisztikus rakéta indítása látható az oroszországi Pleszeck űrrepülőtér kísérleti területén. Fotó: Handout / Russian Defence Ministry / AFP)

Rovatok