Index Vakbarát Hírportál

Komoly társadalmi feszültséget okozhatnak a szankciók Németországban

2022. június 22., szerda 15:46

Németország csak a szavak szintjén áll ki Ukrajna mellett, a politikai vezetés, valamint a gazdasági szereplők között azonban komoly vitákat válthat ki az Oroszország elleni szankciók gazdasági hatása – vélekedik Pócza István, a Batthyány Lajos Alapítvány programvezetője.

Németország egy évtized múlva minden nehézség nélkül függetlenedni tudott volna az orosz energiahordozóktól, de a jelenlegi helyzetben nem látszik, hogyan állítanak majd elő kellő mennyiségű elektromos áramot a zöldítés és az elektromobilitás fenntartásához – mondta Pócza István a Karc FM Hangoló című műsorában.

A Batthyány Lajos Alapítvány programvezetője szerint 

a németek hozzászoktak az anyagi jóléthez és a fejlődésbe vetett biztonsághoz,

így a gazdasági problémák, mint például az Oroszország elleni szankciók hatása komoly kihívások elé állíthatja a társadalmat. 

Elmondása szerint Németország csak a szavak szintjén áll ki Ukrajna mellett, gazdasági erejüket azonban nem áldoznák fel. Az Oroszország elleni szankciók hatása pedig komoly vitákat válthat ki a politikai vezetés és a gazdasági szereplők között.

Pócza István a Karc FM-nek arról is beszélt, hogy a német koalíció három pártból tevődik össze, amely ugyan egységet mutat, a nemzetközi eseményekre a pártok azonban a maguk értékrendje szerint reagálnak. A szakértő szerint egy kormányválság és a koalíció összeroppanása is elképzelhető ebben a helyzetben.

Az alapítvány programvezetője úgy véli: egyre többen gondolják azt, hogy ha az Egyesült Államokat Donald Trump, Németországot pedig Angela Merkel irányítaná, az orosz–ukrán háború nem történt volna meg, mivel e vezetők személyében Vlagyimir Putyin orosz elnök olyan erős politikusokkal állt volna szemben, hogy nem merte volna megkockáztatni a háborút.

Rovatok