Index Vakbarát Hírportál

A legjobb nácivadász gyűjti be Ukrajnában a háborús bűnösöket

2022. június 23., csütörtök 11:18

Ukrajnában tett váratlan látogatása végén közölte az amerikai igazságügyi miniszter, hogy felállítanak és a háborús bűnösök felkutatására Ukrajnába küldenek egy különleges csoportot.

Ennek a vezetője pedig az az Eli Rosenbaum lesz, aki a tárcánál töltött 36 éve alatt több mint száz, az Egyesült Államokba szökött és ott álnéven élő egykori nácit kutatott fel és fosztott meg állampolgárságától, vagy utasíttatott ki az országból.

Merrick Garland bejelentése az amerikai igazságügy egyértelmű jelzése, hogy be akarnak szállni a háborús bűnösök felkutatásába Ukrajnában. Korábban a tárca nagyon határozott lépéseket tett már az orosz oligarchák és milliárdosok amerikai vagyonának azonnali befagyasztására.

Garland egyértelművé tette, hogy nincs hova bújniuk a háborús bűnösöknek, segíteni fognak Ukrajnának felkutatni őket. Utalt arra is, hogy három amerikai államügyészt küldenek Ukrajnába, majd az európai országokba és a Közel-Keletre, akik tanácsadóként segítenek abban, hogy megakadályozzák az oroszokat a szankciók kijátszásában.

Már márciusban elkezdték a háborús bűnök vizsgálatát

A hágai törvényszék – 39 ország kezdeményezésére – már a háború kezdete után két héttel elkezdett adatokat gyűjteni az orosz háborús bűnök ügyében, miután Oroszországot civilek bombázásával vádolták. Előző nap ugyanis találat érte Mariupolban a helyi gyerekkórházat és szülészetet.

A brit hadügyminiszter figyelmeztetett, hogy nemcsak az orosz kormány tagjait, hanem az orosz katonai parancsnokokat is bíróság elé fogják állítani háborús bűnök elkövetésének vádjával. James Heappey hangsúlyozta: nem csupán a kormány tagjainak, de a katonai hierarchián belül a parancsok kiadásáért és végrehajtásáért felelősök nevét is összegyűjtik, és ha szükséges, bíróság elé állítják őket. 

A hágai törvényszéknek nincs saját rendőrsége. A gyanúsítottak letartóztatásában kizárólag a nemzetközi együttműködésre támaszkodik. A Nemzetközi Büntetőbíróság börtönbüntetést és pénzbírságot szabhat ki. 

Az Egyesült Államok kijevi nagykövetsége háborús bűncselekménynek minősítette a zaporizzsjai atomerőmű elleni támadást és azt, hogy az oroszok tiltott kazettás bombákat és vákuumbombákat is bevetettek sűrűn lakott területeken.

A bucsai mészárlás egyértelműen háborús bűntett volt

Bucsa egy rendezett kertvárosi település, közel Kijevhez, öt hétig volt orosz megszállás alatt. A bucsai vérengzés megrázó képeit az Agence France-Presse fotósa rögzítette ugyanazon a napon, amikor Ukrajna a várost az orosz csapatoktól felszabadította.  

A kivégzett emberek holttestei még mindig a bucsai Jabluska utcában sorakoznak. Tarkón lőtték őket, és kezüket a hátuk mögé kötözték fehér rongyokkal. El lehet tehát képzelni, milyen törvénytelenséget követtek el itt

– mondta szombaton Anatolij Fedoruk, Bucsa polgármestere. A következő hetekben Bucsában több száz brutálisan megkínzott és lelőtt férfi, megerőszakolt és meggyilkolt nő holttestére bukkantak a városba visszatérők. A halottak között sok volt a gyerek. A bucsai atrocitásokról szóló bizonyítékok akkor kerültek elő, amikor a Human Rights Watch (HRW) nevű emberi jogi szervezet bejelentette, hogy háborús bűncselekményekre vonatkozó állításokat dokumentált a megszállt területeken, Kijev, Csernyihiv és Harkiv régióiban.

(Borítókép: Merrick Garland 2022. január 5-én. Fotó:  Carolyn Kaster / POOL / AFP)

Rovatok