Index Vakbarát Hírportál

Európának fel kell készülnie, hogy az oroszok teljesen leállíthatják a gázszállítást

2022. június 23., csütörtök 08:51

A Nemzetközi Energiaügynökség vezetője szerint az orosz megszorítások célja annak elkerülése, hogy Európa megtöltse a tárolókat, és Oroszország növelni tudja befolyását a téli hónapokban.

Európának azonnal fel kell készülnie arra, hogy Oroszország ezen a télen leállítja a térségbe irányuló gázexportot – véli a Nemzetközi Energiaügynökség vezetője, aki felszólította a kormányokat, hogy dolgozzanak a kereslet csökkentésén és növeljék atomerőműveik működési szintjét.

Fatih Birol azt mondta, hogy az elmúlt hetekben a Kreml által a karbantartási munkáknak tulajdonított készletcsökkentések valójában egy szélesebb körű megszorítás kezdetét jelenthetik, amelynek célja, hogy megakadályozzák a tárolók feltöltését a télre készülve, mivel Oroszország befolyást akar szerezni a régióban. 

Európának készen kell állnia arra az esetre, ha az orosz gázt teljesen leállítanák

– mondta a Financial Timesnak adott interjújában, hozzátéve: „Minél közelebb kerülünk a télhez, annál jobban megértjük Oroszország szándékait.

„Úgy gondolom, hogy a megszorítások célja annak elkerülése, hogy Európa megtöltse a tárolókat, és növelje Oroszország befolyását a téli hónapokban” – fogalmazott, hangsúlyozva: ha Oroszország tovább csökkenti a gázexportot, akkor a gázellátást racionalizálni kell.

Az EU-országok jelenleg versenyeznek a tárolóhelyek utántöltéséért, Németország – reményei szerint – novemberre eléri a kapacitás 90 százalékát.  

A tagállamok azon is dolgoznak, hogy csökkentsék az orosz fosszilis tüzelőanyagoktól való függőségüket, más országokból – köztük az Egyesült Államokból – szereztek be gázt, és felgyorsítják a megújuló energiákra való átállást. Az orosz olaj és gáz fokozatos kivonásáért folytatott versenyfutás több szén elégetését és az atomerőművek fenntartását jelenti.

„Úgy gondolom, hogy a tél közeledtével több és több keresleti intézkedés lesz” – mondta Birol. Hozzátette: Moszkva az elmúlt hetekben csökkentette vagy akár meg is szüntette a gázszállítást több uniós országba, válaszul az Oroszország elleni szankciókra.

A Balti-tenger alatt Németországba tartó Északi Áramlat 1 vezetéken keresztül érkezett orosz gázszállítás Európába csökkent. A múlt héten az orosz állami irányítású Gazprom energiavállalat bejelentette a vezetéken keresztül szállított gáz második csökkentését, így a szállítást a kapacitás mindössze 40 százalékára csökkenti.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője a múlt héten karbantartási problémákkal indokolta a gázszállítás csökkentését. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az elmúlt napokban többször is beszélt arról, hogy Magyarország gázellátása biztosítva van. 

(Borítókép: Andrej Rudakov / Bloomberg / Getty Images)

Rovatok