Index Vakbarát Hírportál

Tetemes összegű kártérítést kaphatnak a Havanna-szindróma áldozatai

2022. június 23., csütörtök 21:54

Egy bennfentes volt tisztviselő és néhány kongresszusi segéd szerint Joe Biden kormánya néhány diplomatának és hírszerző tisztnek fejenként 100-200 ezer dollárt (38-76 millió forintot) fizetne, kompenzációként a „Havanna-szindrómaként” ismert titokzatos egészségügyi problémákért.

A tervezet a Kongresszus többéves erőfeszítésének köszönhető. A Kongresszus tavaly ősszel fogadott el egy törvényt, amely előírja, hogy a külügyminisztérium és a CIA köteles kártalanítani azokat a jelenlegi és volt tisztviselőket, diplomatákat és hírszerzőket, akik a kormány által anomális egészségügyi incidenseknek vagy AHI-knak nevezett betegségben szenvednek – írja a Washington Post.

A hat éve tartó vizsgálatok ellenére az Egyesült Államok még mindig nem tudja, mi okozza a fejfájással, látásproblémákkal, szédüléssel és tompulással járó tünetegyüttest.

A panaszokat először a Kuba fővárosában szolgáló diplomatáK és hírszerző tisztek közül jelentették,

de azóta az Antarktisz kivételével minden kontinensen előfordult már. 

A legnagyobb, hat számjegyű kártérítést azok kapják, akik a legnagyobb kárvallottjai az esetnek, például visszaestek a karrierjükben, vagy egyenesen elvesztették az állásukat – nyilatkozták a terv ismerői, mindenki csak névtelenül, mert a tervet még nem jelentették be hivatalosan. 

Amerikai tisztviselők arra figyelmeztettek, hogy a kompenzáció köre még nem végleges, mivel a külügyminisztérium szabályozása egy felülvizsgálati folyamat utolsó szakaszán megy keresztül, amit az Igazgatási és Költségvetési Hivatal koordinál, ezért még változhat.

A CIA az év elején megállapította, hogy valószínűsíthetően nem egy idegen ország áll egy „világméretű kampány mögött, ami fegyverrel vagy mechanizmussal árt az Egyesült Államok személyzetének”. Ez az értékelés kétségeket ébreszt az évek óta tartó találgatásokkal kapcsolatban, miszerint az egészségügyi problémák oka egy rejtélyes, orosz vagy kínai ügynökök által irányított energiafegyver. De bizonyos esetekben az energianyaláb tűnik a legvalószínűbb magyarázatnak a Havanna-szindrómára, mert vannak olyan esetek, amit semmi mással nem lehet megmagyarázni. 

(Borítókép: Joe Biden 2022. június 23-án. Fotó: Drew Angerer / Getty Images)

Rovatok