Index Vakbarát Hírportál

Elutasították az abortusztilalom feloldását Lengyelországban

2022. június 23., csütörtök 20:45

A lengyel szejm elutasította az abortusztilalom liberalizálását célzó, több mint 200 ezer ember által támogatott civil kezdeményezést.

A kétkamarás lengyel parlament alsóháza csütörtökön első olvasatban elutasította az abortusztilalom liberalizálását célzó, több mint 200 ezer támogató aláírással benyújtott baloldali civil kezdeményezést.

A tervezet elutasítása mellett a 460 fős szejmben 265 képviselő szavazott, köztük a kormányfrakció 225 képviselője, valamint a Lengyel Parasztpárt vezette ellenzéki frakció 19 tagja. A javaslat további megvitatásra bocsátását összesen 175 honatya támogatta, többségükben a fő ellenzéki frakció, a Polgári Koalíció tagjai (120 a jelenlévő 121 képviselőből), valamint a Baloldal frakció mind a 44 képviselője.

A tervezet előterjesztői módosítani akartak a jelenlegi szabályozáson, amely szerint abban az esetben megengedett az abortusz Lengyelországban, ha az anya élete vagy egészsége veszélyben forog, illetve ha a megfogant élet bűncselekmény – nemi erőszak vagy vérfertőzés – következménye.

A TERVEZET ÉRTELMÉBEN A TERHESSÉG 12 HETÉIG MEGENGEDNÉK ÉS TÉRÍTÉSMENTESSÉ TENNÉK AZ ABORTUSZT, AMELY BIZONYOS FELTÉTELEK MELLETT ENGEDÉLYEZETT LENNE A TERHESSÉG 12. HETÉN TÚL IS.

13 éves kortól szülői beleegyezés sem kellene

A művi terhességmegszakításról a 13 év feletti lányok szüleik hozzájárulása nélkül dönthetnének az elutasított tervezet szerint.

Lengyelországban utoljára 2021 elején módosultak az abortuszról szóló előírások, miután az alkotmánybíróság úgy találta: nincs összhangban az alaptörvénnyel az a törvényi előírás, amely lehetővé teszi a terhesség megszakítását, amennyiben az orvos valószínűsíti, hogy a gyermek súlyos egészségkárosodással jönne világra. Az alkotmánybírósági döntés akkor feminista tüntetések hullámát váltotta ki országszerte.

Tavaly decemberben a szejm első olvasatban elutasított egy másik, mintegy 130 ezer támogató aláírással benyújtott civil kezdeményezést, amely viszont a vonatkozó jogszabály határozott szigorítását célozta. A tervezet értelmében megszüntették volna az abortusztilalom alóli jelenlegi két kivételt, az abortusz büntetőjogi értelemben gyilkossággal lett volna egyenlő, így az ezt végző orvost 5-től 25 évig terjedő szabadságvesztéssel vagy akár életfogytig tartó börtönbüntetéssel is lehetett volna sújtani.

(MTI)

Rovatok