Index Vakbarát Hírportál

Lemondott a korrupcióval gyanúsított román mezőgazdasági minisztert

2022. június 23., csütörtök 17:29

Adrian Chesnoiu, a korrupcióval vádolt román mezőgazdasági miniszter közösségi oldalán jelentette be lemondását.

A szociáldemokrata politikus nyomatékosította, hogy nem követett el törvénysértést, valamint hogy mindig igyekezett erkölcsi tartással és odaadással végezni feladatait. A nyilvánosságra kerülő információk hatására azonban úgy döntött, hogy felfüggeszti párttagságát a Szociáldemokrata Pártban (PSD) és lemond a tisztségéről. Emellett arra kérte valamennyi parlamenti párt képviselőit, hogy szavazzák meg a mentelmi joga felfüggesztését, mert szeretné megvédeni magát a személyével kapcsolatos gyanúval szemben – írja az MTI.

A minisztert egyes vezető állások betöltésére kiírt versenyvizsgák trükközésével gyanúsította meg csütörtökön a romániai korrupcióellenes ügyészség. A vádhatóság szerint a szociáldemokrata politikus arra próbálta rávenni az egyik alkalmazottját – aki a vizsgáztató bizottság tagja volt –, hogy adja át a vizsgatételek egy részét az egyik bizalmi emberének.

Így az általa preferált jelöltek sikeresen vizsgázhattak a meghirdetett vezetői állásokra, köszönhetően az előre megkapott tételeknek. A DNA azzal a kéréssel fordult a főügyészhez, hogy az ügy alapos kivizsgálásának érdekében függessze fel a politikus mentelmi jogát.

Az ügyészség szerint az ez év februárja és áprilisa között szervezett, négy vizsgált versenyvizsga során miniszteri tanácsadói, osztályvezetői, illetve valamely megye mezőgazdasági hivatalának a vezetői és vezetőhelyettesi állását töltötték be bizalmi emberei.

Rovatok