Index Vakbarát Hírportál

Megbízhatóbban szagolja ki a kutya a koronavírust, mint ha tesztelnénk

2022. június 26., vasárnap 16:18

Egy tanulmány szerint a betanított kutyák nagyobb hatékonysággal állapítják meg egy emberről, hogy koronavírusos, mint a gyors antigéntesztek.

A Plos One folyóiratban egy tanulmány szerint a kutyák kiképezhetők akár koronavírus kiszagolására is. A kutatás során tesztelt kutyák a pozitív esetek 97 százalékát pontosan azonosították, miután emberi verejtékmintákat szagoltak. Ezzel a sikerrátával hatásosabb eredményt tudnak produkálni, mint egyes gyorstesztek.

A teszt során a párizsi egészségügyi központ mintáit használták fel a tüneteket produkáló, a tünetmentes és a korábban koronavírussal megfertőződött emberektől. A kutatások kimutatták, hogy a kutyák különösen jók a tünetmentes esetek kimutatásában, hiszen majdnem 100 százalékos pontossággal dolgoztak – írja az NBC News.

Korábbi tanulmányok is rávilágítottak a kutyák ezen képességére: floridai kutatók tavaly azt állapították meg, hogy a kutyák egy hónapos kiképzés után 73–93 százalékos pontossággal képesek előre jelezni a pozitív Covid-teszteket. Egy brit tanulmányban a kutyák a pozitív esetek 82–94 százalékát pontosan meghatározták.

Az új módszer

Az új tanulmányt 2021 elején végezték, ahol a kutyák az eredeti koronavírust azonosították. Dominique Grandjean, a tanulmány egyik szerzője, a franciaországi Alfort Nemzeti Állatorvosi Iskola professzora elmondta, hogy most azt vizsgálja, a kutyák mennyire jól veszik fel a variánsokat.

Grandjean szerint az eredmények arra utalnak, hogy a kutyák hasznosak lehetnek a Covid felderítésében repülőtereken, iskolákban, idősek otthonában vagy sporteseményeken. A kutyáknak már több országban – köztük Szaúd-Arábiában, Finnországban és az Egyesült Arab Emírségekben – is sikerült kiszimatolniuk a covidos eseteket.

Grandjean szerint a kutyáknak csak néhány molekulára van szükségük a pozitív esetek azonosításához.

Az új tanulmányhoz a kutatók öt kutyát képeztek ki úgy, hogy játékokkal jutalmazták őket a pozitív Covid-minta kimutatásáért. A kutyák ezután 335 izzadságmintát szagoltak meg, amelyek közül 109 pozitív lett a PCR laboratóriumi tesztek alapján. Minden egyes mintát egy apró dobozba helyeztek egy kúp mögé, a kúpok pedig tízes sorokban sorakoztak. Ha egy kutya pozitív esetet észlelt, leült.

Grandjean becslése szerint mindössze 15 másodpercbe telt, míg a kutyák 20 Covid-mintát elemeztek. Amikor a negatív minták kategorizálásáról volt szó, a kutyák valamivel már kevésbé voltak pontosak. A tünetmentes minták 91 százalékát helyesen azonosították, ami azt jelenti, hogy mindössze néhány téves eredményt adtak.

Rovatok