Index Vakbarát Hírportál

Amerika újabb frontot nyit a dohányzás elleni harcban

2022. június 27., hétfő 06:26

Az amerikai gyógyszerhatóság a cigaretták nikotinszintjének csökkentésével kívánja visszaszorítani a dohányzást. Az intézkedés célja, hogy az amerikaiakat még inkább leszoktassák a függőséget okozó dohánytermékekről, és csökkentsék a dohányzással összefüggő betegségeket.

Az amerikai Élelmiszer-biztonsági és Gyógyszerészeti Hivatal (Food and Drug Administration, FDA) terve szerint arra kötelezi a dohányipari vállalatokat, hogy csökkentsék a hagyományos cigarettákban lévő nikotin mennyiségét. Egyes elképzelések szerint radikálisan. Ezzel mérséklik a függőséget, és csökkentik a cigarettázás áldozatainak számát.

A dohányzás évente 480 ezer emberéletet követel – csupán az Egyesült Államokban.

A javaslat hatályba lépése akár évekig is eltarthat. Eddig csak Új-Zéland rukkolt elő hasonló tervvel.

Az ellenszél erős – jegyezte meg a New York Times. A dohányipari vállalatok már jelezték, hogy minden, jelentős nikotincsökkentést tartalmazó tervet törvénysértőnek tartanak. Egyes konzervatív törvényhozók egy ilyen politikai húzást a kormányzati túlkapás újabb példájának tekinthetnek, ami az amerikai félidős választásokat is befolyásolhatja.

Eddig kevés részletet hoztak nyilvánosságra, de az amerikai kormány közleménye szerint 2023 májusában kikérnék a véleményeket a cigaretták és más dohánytermékek nikotintartalmának maximális szintjéről.

Az FDA intézkedésének célja, hogy csökkentse egyes dohánytermékek iránti függőséget, és ezáltal megteremtse a leszokás nagyobb lehetőségét

– áll a közleményben.

A gyógyszerhatóság sem közölt túl sok részletet. „A nikotinszint minimálisan addiktív vagy nem addiktív szintre történő csökkentése mérsékelné annak a valószínűségét, hogy a fiatalok új nemzedékei a cigaretta rabjává váljanak, és több, jelenleg függő dohányosnak segítene a leszokásban” – üzente dr. Robert M. Califf, az FDA illetékese.

Hasonló terveket már korábban is megvitattak annak érdekében, hogy csökkentsék az amerikaiak függőségét a tüdőt kátránnyal borító dohánytermékektől, amelyek hétezer vegyi anyagot bocsátanak ki, és rákot, illetve keringés- és tüdőbetegségeket okoznak.

A dohányzás is a megelőzhető betegségek és halálesetek vezető kiváltó oka

Nikotint tartalmaznak az elektromos cigaretták, rágógumik, tapaszok és cukorkák is. A javaslat ezekre a termékekre nem terjed ki.

„Ennek az egyetlen szabálynak a bevezetése lehet a legnagyobb hatása lehet a közegészségügyre” – állítja a gyógyszerhatóság dohányügyi központjának nemrég nyugdíjba vonult igazgatója. „A dohányzás továbbra is a megelőzhető betegségek és halálesetek vezető kiváltó oka” – érvelt Mitch Zeller.

Az amerikai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (Centers for Disease Control and Prevention, CDC) szerint naponta körülbelül ezerháromszázan halnak meg idő előtt dohányzással összefüggő okok miatt.

A radikális tervnek azonban óriási akadályai vannak, és évekbe telhet a leküzdésük.

A hatékonysághoz – egyes elképzelések szerint – 95 százalékkal kellene csökkenti a dohánytermékek nikotintartalmát.

Szakértők szerint ez a becslések szerint 30 millió amerikai dohányost a nikotinmegvonás állapotába taszítaná – ez nyugtalansággal, koncentrációs nehézségekkel és ingerlékenységgel jár. Másokat az alternatívák, például az e-cigaretták használatára késztetne. Az elektromos cigaretták a parázsló cigarettákban található vegyi anyagok többsége nélkül bocsátják ki a nikotint.

A helyzet ismerői szerint az sem kizárt, hogy az elszánt dohányosok az illegális piacokon vagy a mexikói és kanadai határokon keresztül próbálhatnak majd meg magas nikotintartalmú cigarettát beszerezni.

(Borítókép: Christopher Furlong / Getty Images)

Rovatok