Index Vakbarát Hírportál

Ausztrália a bozótban bujkáló rendőrökkel figyelteti a klímaaktivistáit

2022. június 27., hétfő 13:55

Brisbane-ben klímaaktivisták egy csoportja kávét és pirítóst osztogatott éppen, amikor a csoport egyik tagja mozgásra lett figyelmes a közelükben. Rövid nyomozás után két terepfelszerelésbe öltözött férfira bukkantak a bokrokban, akik egy helyszínre érkező fekete autót riaszthattak a náluk lévő rádión. Mint kiderült, a bokrokban bujkáló férfiak rendőrök voltak.

„Őszintén értetlenkedtünk, hogy miért tartózkodtak ezek az emberek az ingatlanon” – mondta Zianna Fuad, a Blockade Australia éghajlatvédő aktivistacsoport 29 éves tagja. Először azt hitték, hogy jobboldaliak figyelik a sátraikat, később azonban kiderült, hogy a megfigyelők: rendőrök. 

Új-Dél-Wales állam rendőrsége elárulta, hogy az álcát viselő férfiak a Strike Force Guard tisztjei voltak, egy különleges osztag, amelyet márciusban hoztak létre, hogy „megakadályozza, kivizsgálja és megzavarja a jogosulatlan tiltakozásokat”, különösen a Blockade Australia megosztó „ellenállási hetét”, amely máris káoszt okozott a központban. Sydney-ben már fennakadást okoztak a közlekedésben, ezzel feldühítve néhány autóst. 

A hétfő reggeli csúcsforgalomban a tüntetők átvonultak a központi üzleti negyeden, és az egyik aktivista megállt és bezárkózott egy autóba, ezzel elzárva a hozzáférést a Sydney Harbour-alagúthoz. A tiltakozókra irányuló fokozott rendőri felügyelet része az állam kemény új megközelítésének a klímaaktivisták tevékenységével kapcsolatban, amely a jogvédő csoportok szerint „káros precedenst teremt a tiltakozás terén”. 

Az év eleji tiltakozások után egyes klímaaktivistákat arra utasítottak, hogy szigorú óvadéki feltételek mellett nem hagyhatják el otthonukat, ha mégis megteszik, börtönbüntetés jár érte. Sophie McNeill, a Human Rights Watch (HRW) ausztrál kutatója szerint az éghajlatváltozás elleni tiltakozók „aránytalanul nagy mértékben ki vannak téve az ausztrál hatóságok bosszúálló jogi lépéseinek”.

Az NSW rendőrminisztere, Paul Toole kijelentette: a tiltakozásokat nem engedélyezte senki, nem voltak békések, és emiatt nem tolerálják őket. „Ez a zavaró, veszélyes akció illegális, és bárkit, aki részt vesz benne, letartóztatjuk” – mondta a CNN-nek adott nyilatkozatában. 

 A múlt vasárnapi megfigyelési akciót követően a tiltakozó csoport 10 tagját többszörös szabálysértéssel vádolták meg, köztük rendőr bántalmazásával vagy rongálással. Paul Dunstan, az NSW rendőrkapitányának megbízott asszisztense azt mondta az újságíróknak, hogy az érintett tisztek emiatt „az életüket féltik”.  

Rovatok