Index Vakbarát Hírportál

A járvány miatt sokan szoktak rá a kábítószerre

2022. június 27., hétfő 16:57

Az ENSZ legújabb drogjelentése kimondja, hogy az elmúlt egy évtizedben negyedével nőtt a szerhasználók száma világszerte. Ez többek között a koronavírusnak is betudható, mert a járvány következtében egyértelműen megugrott a szerhasználók száma – írja az Euronews.

A koronavírus-járvány miatt sokat romlott a szerhasználók helyzete, hiszen a legtöbb elvonó nem üzemelt a járvány alatt, a karantén pedig felerősítette a kilátástalanságot és a szorongást. Emellett a háziorvosoktól egyetlen telefonhívással gyakorlatilag bármilyen gyógyszert be lehetett szerezni, csak a beteg be ne menjen a rendelőbe.

Az ENSZ jelentése alapján 2014 óta a duplájára emelkedett a kokaingyártás, a legnépesebb réteget mégis a marihuánafogyasztók jelentik. A jelentés alapján az is kiderül, hogy a népesség hat százaléka élt valamilyen kábítószerrel a járvány két éve alatt. 

A dokumentum arra is felhívja a figyelmet, hogy a marihuána legalizálása következtében meg fog emelkedni a fogyasztók száma is. Emellett az olvasható még a jelentésben, hogy továbbra is az ópiumszármazékok a leghalálosabbak. 2021-ben több mint százezren haltak bele a túladagolásba.  

Rovatok