Index Vakbarát Hírportál

Amerika válaszolt Vlagyimir Putyin nukleáris fegyverekre vonatkozó kijelentésére

2022. június 27., hétfő 19:45

Az Egyesült Államok szerint Vlagyimir Putyin orosz elnök nyelvezete a nukleáris rakétákról nem volt választékos, és a biztonság kedvéért figyelemmel kíséri az Oroszország által végrehajtani kívánt fegyverszállításokat. Ugyanez vonatkozik a vadászrepülők átalakítására is.

Egy magas rangú amerikai védelmi tisztviselő egyenesen „felelőtlennek" nevezte Vlagyimir Putyin orosz elnök könnyelmű nyelvezetét a Belarusznak ígért nukleáris rakétarendszerekkel kapcsolatban.

Stratégiai erőink mindig figyelemmel kísérik a nukleáris fegyverviseléssel kapcsolatos kijelentéseket. Természetesen komolyan vesszük, és a kezdetektől fogva komolyan vettük ezt a fenyegetést

– mondta a tisztviselő egy újságírókkal folytatott háttérbeszélgetésen – írja a CNN.

Az Index is megírta, miszerint Oroszország Iszkander-M típusú rakétarendszereket szállít a szövetséges Belarusznak, ezt személyesen Vlagyimir Putyin jelentette be szombaton az Alekszandr Lukasenka belorusz elnökkel folytatott beszélgetése során. A szállításra néhány hónapon belül sor kerül, tette hozzá az orosz államfő.

A találkozóról készült átiratban Alekszandr Lukasenka aggodalmát fejezte ki Putyinnak az Egyesült Államok és a NATO repülőgépeivel kapcsolatban, mert véleménye szerint azokat nukleáris robbanófejek hordozására alkalmas rakéták szállítására készítik fel Belarusz határának közelében. Alekszandr Lukasenka arra kérte Putyint, hogy a Belaruszban állomásozó orosz Szu–35-ös vadászgépeket is ruházzák fel a nukleáris csapásmérés képességével.

Az orosz elnök ezt első körben elutasította, mert szerinte a belorusz Szu–25-ös repülőgépeket is át lehet alakítani a pusztító erejű rakéták hordozására.

Ezt a modernizálást az oroszországi repülőgépgyárakban kellene elvégezni, de ennek módjáról majd egyeztetünk önökkel. És ennek megfelelően kezdjék el a repülőszemélyzet kiképzését

– adta ki a parancsot Vlagyimir Putyin.

Az Iszkander–M egy orosz gyártmányú ballisztikus rakétarendszer, amely hagyományos vagy nukleáris robbanófejeket hordozhat, maximális hatótávolsága pedig akár 500 kilométer is lehet, emlékeztet a CNN. Az Iszkander–M-et először 2008-ban vetették be az orosz–grúz konfliktusban.

(Borítókép: Az orosz védelmi minisztérium által közreadott kép egy Iszkander-M taktikai rakétáról a Zapad (Nyugat) 2017 elnevezésű orosz–fehérorosz hadgyakorlaton az oroszországi Leningrád régióban lévő Luga gyakorlótéren 2017. szeptember 18-án. Fotó: MTI / EPA / Konsztantyin Alis / Orosz védelmi minisztérium) 

Rovatok