Index Vakbarát Hírportál

Tíz dzsihadistát ítéltek halálra Egyiptomban

2022. június 28., kedd 18:59

Az egyiptomi igazságszolgáltatás tíz dzsihadistát ítélt halálra terrorizmus vádjával – közölte kedden egy igazságügyi forrás.

Az elítélteket azzal vádoltak, hogy kapcsolatban állnak a Heluán Brigádok nevű dzsihadista csoporttal, valamint bűnösnek találtattak terrorcselekmények elkövetésében, beleértve a 2013 és 2015 között elkövetett rendőrségi járművek elleni támadásokat – közölte az igazságügyi forrás.

Egyiptomban azt követően, hogy a hadsereg 2013-ban megbuktatta a Muszlim Testvériséghez tartozó, demokratikusan megválasztott elnököt, Mohamed Murszit, megszaporodtak a támadások a biztonsági erők és az állam képviselői ellen. Az elkövetők idővel a Sínai-félszigetre szorultak vissza, ahol a lázadás mostanra veszített korábbi lendületéből – írja az MTI.

A Murszi megbuktatása után hatalomra kerülő új elnök, Abdel Fattáh esz-Szíszi kemény kézzel fellépett a Muszlim Testvériség iszlamista szervezet ellen, amelyet terrorszervezetnek nyilvánítottak 2013-ban. Azóta több száz iszlamistát és ellenzékit vettek őrizetbe és ítéltek el tömegperekben.

Rovatok