Index Vakbarát Hírportál

Szülői beleegyezéssel terhesség megelőzésére tanítanak nyolcadikos diákokat Romániában

2022. június 28., kedd 16:52

Romániában a nyolcadikos diákok szülői beleegyezéssel egészségügyinevelés-órákat hallgatnak, amely arra hivatott, hogy felhívja a figyelmet a nemi betegségek veszélyeire és a fiatalkorú terhesség megelőzésére. Az erről szóló jogszabályt Klaus Iohannis román elnök hirdette ki kedden.

A képviselőház múlt kedden szavazta meg a törvényt, 224 igen, egy nem és 49 tartózkodás mellett. Klaus Iohannis korábban már megtámadta a jogszabályt az alkotmánybíróságon, illetve visszaküldte a parlamentnek is megfontolásra való felszólítás mellett, a taláros testületnek azonban nem volt ellenvetése – írja az MTI.  

Az elnöknek viszont volt: az eredetileg szexuális nevelés címszóval illetett jogszabály nevét egészségügyi nevelésre változtatta a parlament, ez pedig nincs összhangban a kezdeményezők eredeti elképzeléseivel. Részben elfogadták az elnök észrevételeit a mostani módosítással, mert bár a tantárgy neve maradt egészségügyi nevelés, a leírásban szerepel, hogy a nemi betegségek terjedését. illetve a terhességet hivatott megelőzni. 

A romániai egyházak erőteljesen tiltakoztak a szexuális nevelésről szóló törvény elfogadása ellen. Az oktatáshoz szükséges szülői beleegyezés azért került bele, mert a román kormánykoalíció pártjai ragaszkodtak ahhoz, hogy a gyermekek szüleinek is legyen beleszólása a nevelésükbe.

Rovatok